Unatoč progonu Perića i Palića, Željko Majić izišao je kao biskup i kao pobjednik

Datum objave: 15.01.2024   Broj čitanja: 3200
U 2021. godini kreće potpuni progon velečasnog Majića. Majić je u srpnju te godine i službeno razriješen službe generalnog vikara i moderatora Biskupijske kurije.
Unatoč progonu Perića i Palića, Željko Majić izišao je kao biskup i kao pobjednik

 

Što se dogodi unutar ordinarijata ostaje unutar ordinarijata, barem je to tako bilo desetljećima no u ordinarijatu se već dugo ne šuti. Godine samovolje i tiranije Ratka Perića, a što je prihvatio i njegov nasljednik Petar Palić mnogima su dozlogrdile premda javno neće istupiti i reći što ih tišti, odnosno ne smiju jer lako mogu postati "samo" svećenici, iako je to barem u Hercegovini sveta dužnost, kad se vidi što ti "samo" svećenici sve rade i za koliko vjernika brinu u današnje vrijeme, a ostala ih je tek šačica.

No Bog ne ostavlja svoje. I tako je uvijek bilo.

Možda je tako i s velečasnim Željkom Majićem, Drinovčaninom, Gruđaninom, koji će za mjesec i pol dana i službeno preuzeti službu banjolučkog biskupa.

Majić je vjerojatno najveća žrtva novog biskupa Petra Palića, a sve je počelo još u vremenu Ratka Perića, dok se birao njegov nasljednik.

Velečasni Majić vjerojatno nikad neće ispričati zašto je odbio biskupsku službu u Hercegovini, odnosno nije prihvatio prijedlog Ratka Perića no tada za njega počinju problemi. Postoje dvije verzije priče, a obje definitivno nisu bile po volji Periću. Sugovornik portala Grude.com blizak ordinarijatu ispričao nam je sve što je znao o spomenutom slučaju. Prema prvoj verziji, Majić je odbio službu jer nije htio rješavati Hercegovački slučaj, barem ne na način na koji ga Perić i njegova ostavština rješavaju. - To gaženje fratara Majiću se nikad nije sviđalo iako je slovio kao Ratkov prvi čovjek. Na kraju krajeva, on je iz kraja gdje su fratri udarili snažan pečat, on dobro zna što kompletan onaj dio Bekije, i te Grude, znače franjevcima, a osobito koliko njima franjevci znače. I iz kuće je ponio riječi da ne bude sudac u Hercegovačkom slučaju. On je podržavao Ratka Perića, a kad je želio izići iz svega toga više nije bilo ni lako. Pokušao je djelovati kao umjerena struja, svjestan koliko je loše ono što ordinarijat u Mostaru radi - priča nam sugovornik.


Prema drugoj verziji, Majić je planirao okončati Hercegovački slučaj i rat biskupskog ordinarijata protiv Međugorja ako postane biskup. - Tu ideju Ratko Perić je prozreo ili je vjerojatno imao doušnika koji mu je ispričao što je posrijedi, jer Majić je namjeravao povesti razgovore o ovim pitanjima i naći trajno rješenje koje bi zadovoljilo sve aktere Hercegovačkog slučaja kao i fenomen Međugorja. Jedan franjevac već je imao pripremljen prijedlog po kojem bi se vodili razgovori i na kraju bi se, kako Čule poetski reče jednom na sastanku s fratrima, svi izljubili na Brigu, a u ovom slučaju na grudskom brigu kod najljepše crkve. Nažalost, Majić nije postao biskup, već je postao dijelom odbačen kao i taj franjevac koji je uvijek tražio rješenja, ali takvi danas ne prolaze - priča nam.

Uskoro nakon što je Majić kao biskup otpisan, Ratko Perić pronalazi onog tko će izvršavati njegove želje. Biskup u Hercegovini postaje Petar Palić, a velečasnom Majiću postaje sve gore. U 2021. godini kreće potpuni progon. Majić je u srpnju te godine i službeno razriješen službe generalnog vikara i moderatora Biskupijske kurije. - Mnogi su tada naivno mislili da Palić dovodi nove kadrove kako bi osvježio biskupiju i napravio korak ka pomirenju. On je u suštini srušio onog koji je planirao pomiriti zaraćene strane - priča nam sugovornik. Ističe da je Majić stoički podnio sve udarce i poniženja. - On je omiljen svećenik, što god o njemu netko pričao pa i dok je bio Ratkova desna ruka znao je razgovarati i bratski se izgrliti i s fratrima s kojima je morao biti na vi zbog Perića. Koliko je u tome bilo iskrenosti ne ulazim, međutim mislim da je Majić ponio iz kuće onu hercegovačku mudrost i čvrsto odlučio poslušati svoju majku da ne bude sudac u Hercegovačkom slučaju jer svjestan je i on na koji način je sve odrađeno, a bogobojaznosti u njemu ima itekako tako da on nikad ne bi mogao biti biskup po volji Ratka Perića. Perić je tražio nekog sličnog sebi tko će nastaviti progone i još ih podmuklije produbiti - tvrdi sugovornik. Perić je našao svog nasljednika, a Majića je dočekala Banja Luka.

- Da su ga mogli maknuti na kraj svijeta u ordinarijatu u Mostaru to bi i učinili, međutim velečasni Majić ima snažna poznanstva, a ne zaboravimo i da je on bliski rođak supruge hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. Koliko je priželjkivao Banjolučku biskupiju ne znam, ali znam da će ono malo stado imati dobrog biskupa koji će se više brinuti o vjernicima, a manje o politici što je Komarica radio. Komarica je kao biskup bio klasični političar, odlikovan 9. januara Ordenom časti RS-a od strane Milorada Dodika, to kod Majića, vjerujem, nećete vidjeti. A osobno mu želim sreću i zaželio sam mu je. On je unatoč progonima biskupa Perića i Palića izišao kao pobjednik iz ove priče iako ne znamo što ga čeka u Banjoj Luci, osobito u ovim turbulentnim vremenima - ispričao nam je sugovornik.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Ero16.01.2024 14:44 sati
    Vuk dlaku mijenja... počeo je navijati za fratre kad se našao u istom loncu kao progonjeni fratri i Međugorje. Nije lajao on zbog sela nego zbog sebe. Njega su Perić i Palić isprašili na kraju. Možda mu je ovo neka pobjeda ali ovo je pirova pobjeda. Perić i Palić će zgaziti svakoga tko im se nađe na putu ili barem misle da mogu to a dok god kičmu svi povijaju pred njima tako će biti.
  • jokan16.01.2024 10:03 sati
    Ja ne znam ko ovo piše,ali upućen nije. Ko je hodao po općini Grude i tražio zemljišta za popovsku crkvu. Ko je u propovijedi pominjao neposlušne fratre ...da ne nabrajamo dalje. Nek on usreći sad Livno i B.Luku
  • .......15.01.2024 23:47 sati
    Neka mu je sretno čuvala ga Gospa Međugorska 🙏🙏
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO