Amerika preuzela nebo nad Bosnom i Hercegovinom! Evo što se događa

Datum objave: 08.01.2024   Broj čitanja: 3291
Poručili su kako obuka pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu BiH u jeku antidejtonskih i secesionističkih aktivnosti.
Amerika preuzela nebo nad Bosnom i Hercegovinom! Evo što se događa


Američki avion KC-135 Stratotanker za nadopunu goriva, koji je danas poletio iz Velike Britanije, trenutno kruži iznad Bosne i Hercegovine, a poslan je s ciljem da osigura dopunu goriva u zraku za avione F-16 koji će izvesti vježbu.


Stratotanker je poletio s aerodroma u Suffolku u Velikoj Britaniji u 10:24. Iako aerodrom pripada britanskom zrakoplovstvu, služi i za operacije zrakoplovstva SAD-a.


Podsjetimo, vojna vježba američkih borbenih zrakoplova F-16 nad zračnim prostorom BiH, zakazana za ponedjeljak, znak je potpore teritorijalnim integritetu te zemlje u jeku secesionističkih djelovanja protivnih temeljima Daytonskog sporazuma, priopćilo je ranije danas veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu.


U priopćenju se potvrđuje kako će u popodnevnim satima dva borbena zrakoplova tipa F-16 izvesti nad sjevernim dijelom BiH, odnosno širim područjem Tuzle i Brčkog, kopneno-zračnu vježbu usmjeravanja zrakoplova na ciljeve na zemlji, zajedno s pripadnicima oružanih snaga BiH, u sklopu naprednog stupnja suradnje između dvije vojske koja doprinosi miru i sigurnosti na Zapadnom Balkanu.


Američko veleposlanstvo također je potvrdilo kako ponedjeljak nije slučajno odabran za tu vježbu jer tada u Republici Srpskoj počinje dvodnevno obilježavanje 9. siječnja kao dana tog entiteta, unatoč ranijoj presudi Ustavnog suda BiH kojom je taj praznik označen neustavnim i diskriminatornim za Hrvate i Bošnjake.


Poručili su kako obuka pokazuje "posvećenost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu BiH u jeku antidejtonskih i secesionističkih aktivnosti".


"Sjedinjene Države stalno naglašavaju da Ustav BiH ne predviđa pravo na odcjepljenje te da će djelovati ako netko pokuša promijeniti ovaj osnovni element Daytona", dodaje se u izjavi u kojoj se jasno aludira na opetovane prijetnje odcjepljenjem Republike Srpske koje iznosi čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik.


Najavili su kako će, uz zrakoplove F-16, nad nebom BiH letjeti i opskrbni zračni tanker KC-135, koji će, kako se navodi, osigurati dopunu goriva u zraku "iznad teritorija entiteta RS-a u BiH". Američke letjelice vratit će se u bazu odmah nakon završetka misije.


"Sposobnost brzog razmještanja, lociranja mete i povratka u bazu pokazuju kapacitete SAD-a da projiciraju snagu bilo gdje u najkraćem mogućem roku i da djeluju zajedno sa saveznicima i partnerima", istaknulo je veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • ANTE08.01.2024 21:10 sati
    NEKA AVIONI MALO LETE.......
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO