Njemačka je blokirana, a mega-štrajk tek slijedi! Priprema li se državni udar?

Datum objave: 08.01.2024   Broj čitanja: 2208
Tabloid Bild objavio je kartu s gradovima i autocestama čije se blokade najavljuju - popis je podulji. Vlasti su pozvale građane da koriste željeznički prijevoz i odustanu od vožnje automobilima.
Njemačka je blokirana, a mega-štrajk tek slijedi! Priprema li se državni udar?


Blokade autocesta, kolone automobila, zastoji u prometu. U Njemačkoj su jutros počeli prosvjedi poljoprivrednika protiv ukidanja subvencija; policija je u stanju pripravnosti.

Kako piše Deutsche Welle, danas praktički neće biti dijela Njemačke koji će normalno funkcionirati. Na cestama će biti na tisuće traktora - na prosvjedu koji njemački poljoprivrednici najavljuju kao najveći u povijesti.

Tabloid Bild objavio je kartu s gradovima i autocestama čije se blokade najavljuju - popis je podulji. Vlasti su pozvale građane da u ponedjeljak koriste željeznički prijevoz i odustanu od vožnje automobilima. Poslodavci poručuju ljudima da rade od kuće ondje gdje je to moguće, a škole će djeci opravdati izostanke s nastave.

AFD je kritizirao vicekancelara Roberta Habecka zbog njegovog upozorenja da su prosvjede poljoprivrednika preotele ekstremne sile.

Kako javlja policija iz Donje Saske, jedan prosvjednik je teško ozlijeđen. Udario ga je automobil.

 

Njemački vicekancelar Robert Habeck upozorio je da su prosvjede poljoprivrednika preotele ekstremne sile, izvijestila je DPA.


"Kruže pozivi s fantazijama o državnom udaru. Stvaraju se ekstremističke skupine, otvoreno se ističu nacionalistički simboli", rekao je.

 

Sindikat strojovođa GDL najavio je mega štrajk od srijede (10. siječnja).

"Hitni vozni red osigurava samo vrlo ograničenu ponudu vlakova u međugradskim, regionalnim i S-Bahn uslugama njemačke željeznice", stoji na internetskim informacijama. Putnici bi stoga trebali odgoditi putovanja koja nisu neophodna. Karte koje su već kupljene mogu se iskoristiti i naknadno. Ako se dogodi najavljeni štrajk strojovođa u srijedu, a poljoprivrednici nastave štrajkati cijeli tjedan, doći će do nezapamćenog kaosa u Njemačkoj.

Prosvjedi njemačkih poljoprivrednika protiv promjena poljoprivredne politike izazvali su u ponedjeljak poremećaje u više regija sjeverne i istočne Njemačke. U sjeveroistočnoj njemačkoj pokrajini Mecklenburg-Zapadno Pomorje poljoprivrednici su blokirali ulaze na autoceste stotinama traktora diljem pokrajine. Podržali su ih i autoprijevoznici, prosvjedujući protiv poskupljenja kamiona.

U okrugu Cloppenburg na sjeverozapadu Donje Saske glavnu cestu blokiralo je 40 vozila. U Saskoj su, prema policiji, blokirani neki priključci na autoceste na području Dresdena.  U sjevernoj Njemačkoj grad Hamburg je unaprijed upozorio na prekide u prometu jer poljoprivrednici iz susjednog Schleswig-Holsteina planiraju voziti na skup u grad iz nekoliko smjerova.

Udruga poljoprivrednika pozvala je na tjedan dana prosvjeda protiv ukidanja subvencija za ovaj sektor. Glavno pitanje su porezne olakšice za poljoprivredni dizel. Djelomično otkazivanje planova štednje savezne vlade nije umirilo udrugu. Cilj prosvjeda udruge poljoprivrednika je osigurati da vlada kancelara Olafa Scholza potpuno poništi planirane rezove.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO