Centralna banka: Očekuje se daljnji pad inflacije

Datum objave: 08.01.2024   Broj čitanja: 1277
Inflacijska očekivanja u prvom krugu za 2025. godinu iznose 5,5 posto, što navodi na zaključak da se očekuje i daljnji pad inflacije..
Centralna banka: Očekuje se daljnji pad inflacije

Rezultati ankete o inflacijskim očekivanjima iz prosinca 2023., koju provodi Centralna banka BiH (CB BiH), ukazuju na pozitivna očekivanja inflacijskih kretanja za 2024. i 2025. godinu te se smatra da će daljnji pad inflacije utjecati na poboljšanje gospodarstva uopće. Očekivana agregirana inflacija za tekuću godinu iznosi 5,8 posto, što implicira blagi pad u odnosu na 2023. godinu, kada su sudionici, prema rujanskom anketiranju, predviđali prosječnu inflaciju od 7,9 posto.


Inflacijska očekivanja u prvom krugu za 2025. godinu iznose 5,5 posto, što navodi na zaključak da se očekuje i daljnji pad inflacije s obzirom na to da su inflacijski pritisci u protekloj godini bili daleko iznad višegodišnjeg prosjeka. Evidentno je, navode iz CB BiH, da na kretanja inflacije utječu interni i eksterni čimbenici, što rezultira razlikama u očekivanoj inflaciji ne samo u samoj državi već i među državama uopće.

Inflacija kao makroekonomski indikator i dalje predstavlja osnovnu odrednicu donošenja odluka potrošača, financijskih institucija, države i ostalih sudionika makroekonomskog sustava. S tim u vezi CB BiH, kao važan segment komunikacijske strategije, redovito provodi anketu o inflacijskim očekivanjima u cilju analize i kontinuiranog praćenja inflacijskih očekivanja ekonomskih subjekata. Sudionici ankete predstavnici su financijskog sektora, komercijalne banke i osiguravajuća društva, navodi se.

 

Podsjetimo, Centralna banka je ovih dana imenovala novo Upravno vijeće, a za guvernerku je izabrana Jasmina Selimović na mandatno razdoblje od šest godina te je postala prva žena na čelu ove institucije. Najavila je da će aktivnosti Centralne banke BiH u idućem razdoblju biti usmjerene primarno na očuvanje valutnog odbora, stabilnosti institucije i sustava rada. Najavila je i da CB BiH i dalje mora održati svoju neovisnost i profesionalno djelovanje.

 

- Bankarski sustav BiH je stabilan i dovoljno kapitaliziran, što se odnosi i na entitete - poručila je u prvoj izjavi Selimović.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO