Urbi et orbi: Djeca čiji su životi razoreni ratom, to su mali Isusi današnjice

Datum objave: 25.12.2023   Broj čitanja: 1624
Papa Franjo uputio je svoju tradicionalnu božićnu poruku s balkona bazilike sv. Petra u Vatikanu u podne nakon božićne mise.
Urbi et orbi: Djeca čiji su životi razoreni ratom, to su mali Isusi današnjice

Poglavar Katoličke crkve podijelio je blagoslov "Urbi et orbi" (Gradu i svijetu). Pred desecima tisuća vjernika ponovno je upozorio na ratove u Ukrajini i Gazi.


- Puni smo nade i povjerenja znajući da se Gospodin rodio za nas. Danas se u Betlehemu usred sjene koja je prekrila zemlju zapalio vječni plamen. Djeca čiji su životi razoreni ratom, to su mali Isusi današnjice. Reći da Princu mira znači reći ne ratu. Svakom ratu, pa i ratnom načinu razmišljanja. To je besciljno putovanje, poraz bez pobjednika, poručio je, među ostalim, papa Franjo.


- Neka mir dođe u Izrael i Palestinu, gdje rat razara živote tih naroda. Grlim sve, a posebno kršćanske zajednice Gaze i cijele Svete zemlje, rekao je papa Franjo i pozvao da se zaustavi "raspirivanje sukoba", a umjesto toga ide prema rješenju palestinskog pitanja uz snažnu političku volju i potporu međunarodne zajednice.


Papa je naglasio da moli za Ukrajinu, Siriju, Jemen, libanonski narod i za sve zemlje koje su poprište nasilnih sukoba te pozvao sve da mu se pridruže u molitvi za kraj svih ratova u svijetu.


- Reći da miru, znači reći ne ratu, svakom ratu. S hrabrošću reći ne ratu. Rat je put bez odredišta i poraz bez pobjednika. Da bi se reklo ne ratu, mora se reći ne oružju, rekao je papa Franjo koji je kritizirao povećanje proizvodnje i prodaje oružja.


Papa je napad Hamasovih militanata 7. listopada na Izrael nazvao gnusnim. Govoreći sa središnjeg balkona bazilike svetog Petra tisućama ljudi na trgu ispod, pozvao je na zaštitu prava migranata diljem svijeta.


U Betlehemu na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom, rodnom mjestu Isusa Krista, zbog strogih kontrola izraelskih snaga gotovo nema hodočasnika i turista. Kršćanski su poglavari zbog rata odlučili odreći se božićnih ukrasa u Svetoj zemlji.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO