Olujna bura ruši stabla u Dalmaciji

Datum objave: 16.12.2023   Broj čitanja: 931
Najjači udari bure na području Splita od petka u 13 sati konstantno prelaze 90 km/h, a jučer u 16 sati zabilježen je udar od 112 kilometara na sat. U podnožju Biokova udari su znatno jači
Olujna bura ruši stabla u Dalmaciji


U većem dijelu Dalmacije subota je osvanula uz pretežno vedro i stabilno vrijeme, a probleme je stvarala olujna, mjestimice i orkanska bura.

Najjači udari bure na području Splita od petka u 13 sati konstantno prelaze 90 km/h, a jučer u 16 sati zabilježen je udar od 112 kilometara na sat. U podnožju Biokova udari su znatno jači, no mjernih postaja nažalost nema.

Na nekoliko lokacija oštećena su stabla, na Brdima je srušen dio fasade, a u Korešnici je pao električni stup, javlja Dalmacija danas.

Za sva vozila otvoreni su:

autocesta A1 Zagreb-Split-Karamatići (između tunela Sveti Rok i čvora Rovanjska vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h zbog olujnog vjetra)
Krčki most (DC102)
Paški most (DC106).

Samo osobna vozila otvoreni su:

 • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, obilazak za ostale skupine vozila je državnom cestom kroz Gorski kotar (DC3)
 • državna cesta Solin-Klis (DC1);
 • Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene te čvorova Zaton Doli i Prapratno
 • državna cesta Karin-Zaton Obrovački-Gračac (DC27)
 • državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54);
 • most dr. Franja Tuđmana kod Dubrovnika.

Zbog vjetra su u prekidu trajektne linije: Prapratno-Sobra, Ploče-Trpanj, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Sumartin-Makarska, Stinica-Mišnjak, Prizna-Žigljen, katamaranske linije: Ubli-Korčula-Dubrovnik, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka i brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ.

Upozorenje DHMZ-a

DHMZ upozorava na udare do 150 kilometara na sat:

"Vrlo jaka i olujna, mjestimice jaka olujna bura. Najjači udari vjetra 35-80 čvorova (65-150 km/h)", navode u upozorenju.

"Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", dodaju.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
  Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

  Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO