Senat SAD-a blokirao milijarde Ukrajini! Biden ogorčen: Ne možemo dopustiti Putinu da pobijedi

Datum objave: 07.12.2023   Broj čitanja: 1731
Skupina demokrata iz Senata sazvala je konferenciju za novinare kako bi tvrdila da bi blokiranje zakona poslalo poruku i protivnicima i saveznicima SAD-a da ta država ne stoji uz svoje međunarodne partnere.
Senat SAD-a blokirao milijarde Ukrajini! Biden ogorčen: Ne možemo dopustiti Putinu da pobijedi


Paket nove sigurnosne pomoći Ukrajini i Izraelu vrijedan milijarde dolara blokirali su jučer republikanci u američkom Senatu koji ustraju na strožim mjerama za kontrolu imigracije na granici SAD-a s Meksikom. Za paket pomoći glasalo je 49 senatora, a 51 protiv, što znači da mjera vrijedna 110.5 milijardi dolara nije dobila 60 glasova potrebnih u Senatu, od ukupno 100 članova, kako bi se otvorio put za početak rasprave.

Glasanje je bilo po stranačkim linijama, pri čemu su svi republikanci u Senatu glasali protiv zajedno sa senatorom Berniejem Sandersom, nezavisnim kandidatom koji inače glasuje s demokratima, ali je izrazio zabrinutost zbog financiranja izraelske sadašnje "nehumane vojne strategije" protiv Palestinaca.

Vođa demokratske većine u Senatu Chuck Schumer također je glasao protiv kako bi mogao podnijeti prijedlog za ponovno razmatranje. Nakon glasanja, demokrat Schumer je rekao da je to "ozbiljan trenutak koji će imati trajne posljedice za 21. stoljeće", riskirajući pad zapadne demokracije.

Republikanci i demokrati mjesecima raspravljali


Republikanci su rekli da je ovakvo glasanje bilo bitno kako bi istaknuli svoj zahtjev za strožu imigracijsku politiku i kontrolu južne granice.

"Današnje glasanje je ono što je potrebno da demokratski čelnik prepozna da republikanci u Senatu misle ono što kažemo. Onda glasajmo. I onda konačno počnimo ispunjavati prioritete američke nacionalne sigurnosti, uključujući i one kod kuće", rekao je čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell.

Republikanci i demokrati u Kongresu mjesecima raspravljaju o tome kako odgovoriti na zahtjev demokratskog predsjednika Joea Bidena za milijardama dolara financiranja Ukrajine u borbi protiv ruskih osvajača, Izraela nakon napada islamističkih militanata Hamasa 7. listopada, američkih interesa u Indo-Pacifiku i međunarodne humanitarne pomoći.

Biden: Glasanje će se dugo pamtiti


Dva zahtjeva Bijele kuće da Kongres usvoji zakone o potrošnji, međutim, nisu uspjela proći, a u Kongresu SAD-a širi se nervoza jer pat pozicija prijeti ući u 2024. Demokrati tvrde da je pomoć saveznicima ključna za podršku globalnoj demokraciji i obranu od autokracija.

 

"Nemojte griješiti, današnje glasanje dugo će se pamtiti. Povijest će biti strogo suđena... ne možemo dopustiti (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu da pobijedi", rekao je Biden ranije u obraćanju u Bijeloj kući.

Skupina demokrata iz Senata sazvala je konferenciju za novinare kako bi tvrdila da bi blokiranje zakona poslalo poruku i protivnicima i saveznicima SAD-a da Sjedinjene Države ne stoje uz svoje međunarodne partnere.

Nije uvršten amandman o ilegalnim migracijama

"Vrijeme istječe. Imamo samo nekoliko dana da postignemo jasan, pozitivan napredak prema razradi konačnih detalja potrebnih da pokažemo da su Sjedinjene Države pouzdan saveznik", rekao je senator Chris Coons.

Republikanci tvrde da je prekomjerna ilegalna imigracija preko južne granice s Meksikom iznimno važan sigurnosni problem i kažu da žele veću odgovornost nego što je dobivaju od Bidenove administracije za sredstva američkih poreznih obveznika koja idu u inozemstvo.

Schumer je u utorak rekao da će pokušati izaći iz slijepe ulice tako što će republikancima ponuditi priliku da u zakon dodaju amandman o graničnoj politici. Do sinoć takav amandman nije najavljen.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO