Papa kaznio kardinala! Njegova kazna je kamilica, za razliku od kazne netaktičnih hercegovačkih biskupa

Datum objave: 29.11.2023   Broj čitanja: 2088
Papa Franjo odlučio je kazniti kardinala Raymonda Burkea, jednog od svojih najviše rangiranih kritičara.
Papa kaznio kardinala! Njegova kazna je kamilica, za razliku od kazne netaktičnih hercegovačkih biskupa


Oduzeo mu je prava na subvencionirani vatikanski stan i plaću, potvrdile su dvije osobe upućene u odluku. Papa je na prošlotjednom sastanku šefova vatikanskih ureda rekao da se protivi Burkeu jer je on izvor "nejedinstva" u Crkvi, naveo je jedan od sudionika sastanka.

Sudionik je govorio pod uvjetom anonimnosti jer nije bio ovlašten otkrivati sadržaj susreta. Papa je objasnio da ukida Burkeove povlastice subvencioniranog stana u Vatikanu i plaće kao umirovljenog kardinala jer je koristio povlastice protiv Crkve, potvrdila je druga osoba koja je naknadno upoznata s Papinim mjerama. 

Burke, 75-godišnji kanonski odvjetnik kojeg je Franjo otpustio s mjesta suca visokog suda u Vatikanu 2014., postao je jedan od najotvorenijih kritičara Pape, njegovog obraćanja LGBTQ+ katolicima i reformskog projekta kako bi Crkva bolje reagirala na potrebe običnih vjernika.

Burke nikada nije podržavao Franjin projekt reforme Crkve

Burke se dvaput pridružio drugim konzervativnim kardinalima u postavljanju službenih pitanja Papi, poznatih kao "dubia", tražeći od njega da razjasni pitanja doktrine koja su uznemirila konzervativce i tradicionaliste. Prvi put su zamolili Franju da pojasni svoj pristup rastavljenim i civilno ponovno vjenčanim katolicima, ali Franjo nikada nije odgovorio. 

Drugi put su pitali mogu li istospolni parovi dobiti crkveni blagoslov i kao odgovor dobili "možda". Zatim, uoči Franjinog velikog susreta biskupa prošlog mjeseca, poznatog kao sinoda, Burke je predsjedao nekom vrstom protusinode samo nekoliko koraka od Trga svetog Petra u Rimu, piše Guardian.

Ondje je Burke oštro osudio Franjinu viziju "sinodalnosti", kao i njegov cjelokupni projekt reforme Crkve. "Nažalost, vrlo je jasno da zazivanje Duha Svetoga od nekih ima za cilj iznošenje agende koja je više politička i ljudska nego crkvena i božanska", poručio je Burke na konferenciji pod nazivom Sinodalni Babel.

Burke je uvijek branio svoje postupke kao službu Crkvi i papinstvu, govoreći da je njegova obveza kao kardinala i biskupa podržavati crkveno učenje i ispravljati pogreške. "Ovce ovise o hrabrosti pastira koji ih moraju zaštititi od otrova zabune, pogreške i podjela", rekao je na konferenciji 3. listopada, izazvavši pljesak mnoštva.

Sukobili su se i oko cjepiva protiv korone

Burke, koji većinu svog vremena provodi u SAD-u, drugi je američki prelat koji se suočava s kaznom u novoj fazi Franjina pontifikata. Čini se da se ovo reformski nastrojeno razdoblje ubrzalo dolaskom Franjinog osobno odabranog šefa doktrine, argentinskog kardinala Victora Fernándeza.

Papa Benedikt XVI. učinio je Burkea kardinalom 2010. godine, nakon što ga je imenovao prefektom apostolske signature, vatikanskog visokog suda. Nakon što ga je Franjo smijenio s tog položaja 2014., Burkea je postavio za kardinala zaštitnika Malteških vitezova, što je bila prestižna, ali ograničena uloga.

I tamo su se Burke i Franjo sukobili oko Burkeove upletenosti u krizu upravljanja viteškim redom. Franjo ga je gurnuo u stranu i imenovao dva sljedeća izaslanika da ga zamijene. U novije vrijeme, čini se da su njih dvojica bili u sukobu oko cjepiva protiv covida-19. Franjo je bio zagovornik cjepiva i napao je skeptike prema cjepivu, među kojima su bili i neki konzervativni katolici.

Inače, hercegovački biskupi su svoje neistomišljenike kažnjavali izbacivanjem iz reda ili zadržavajući tu praksu, bez da su ikad konkretno razmotrili predmet o kojem se govori, a sve s ciljem otmice stoljetnih franjevačkih župa.

Papa je pak taktičan i ima razumijevanja za svoje kritičare jer, budimo realni, subvencionirani stan i plaću trebalo bi oduzeti svima, a ne samo kritičarima. Neka svatko sebi zaradi, a zaradit će onoliko koliko je omiljen među narodom i koliko snažno propovijeda tom istom narodu Božju riječ.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO