FOTOGALERIJA: Prepuna kinodvorana Grude na predstavljanju 'Matijinog stoljeća rata' autora Ivana Šimića Iveka

Datum objave: 28.11.2023   Broj čitanja: 6223
Spominje se i u knjizi ova crkva u Grudama, najljepša je, i ovdje na slici vidim fra Gabru dok gleda svoje djelo - kazao je fra Robert.
FOTOGALERIJA: Prepuna kinodvorana Grude na predstavljanju 'Matijinog stoljeća rata' autora Ivana Šimića Iveka


"Matijino stoljeće rata", knjiga koja već nekoliko tjedana drži fokus čitateljstva hrvatskog puka ovog utorka je predstavljena u kinodvorani Grude.

Uz autora Ivana Šimića Iveka, tu su bili i povjesničar Hrvoje Mandić, kao i fra Robert Jolić koji je ujedno i arhivar Hercegovačke franjevačke provincije.

U uvodu, dijelove knjige čitala je voditeljica Ivana Bošnjak koja je prenijela emociju iz djela u kinodvoranu Grude.

O Matiji koja je preživjela tri rata i u svakom od njih gubila članove obitelji s posebnim emocijama govorio je povjesničar Hrvoje Mandić. - Hrvati u BiH nikad nisu imali svoju potpunu slobodu. Tuđinske vlasti malo su nam dobra donijeli. I danas se ovaj narod bori za jednakopravnost - kazao je među ostalim spomenuvši i Osmansko carstvo i Austro-Ugarsku i NDH i neka vremena kad se očekivalo puno, a dobilo se uglavnom ništa, odnosno gubilo se puno toga, a što je posebno osjetila Matija ostavši u I svjetskom ratu bez oca, u II svjetskom ratu bez muža, u ratu u BiH bez sina i unuka.

Fra Robert Jolić istaknuo je jednu činjenicu koja je najviše zaboljela Matiju. - Čini se kad joj se majka preudala i ostavila nju baki i djedu da ju je to zaboljelo jače od smrti u knjizi i to je autor na posebno emotivan način napisao, tu je dosegnuo vrhunac spisateljske ljepote. Spominje se i u knjizi ova crkva u Grudama, najljepša je, i ovdje na slici vidim fra Gabru dok gleda svoje djelo - kazao je fra Robert.

Posljednji je govorio autor Ivan Šimić. Iako već iskusan za mikrofon, ni on nije mogao suzbiti tremu, ali ni ponos zbog prepune kinodvorane u Grudama što, nažalost, i nije česta pojava. Šimić je ispunio očekivanja. - Drago mi je vidjeti dosta vas Alpeza iz Ledinca, gdje se naša Matija Šimić iz Dragićine udala, a posebno pozdravljam članove Matijine najbliže obitelji. Hvala i načelniku Grizelju, kad je on prije desetak godina pokrenuo susrete gospodarstvenika ja sam shvatio da je do vrha na ovim listama nemoguće doći pa mi je bolje okrenuti se pisanju - kazao je Šimić i nasmijao nazočne. Govorio je i o tome koliko je istraživanja trebalo za jedno ovakvo djelo koje ostaje budućim naraštajima i koje je već sada jedno od najboljih iz kolekcije Despot Infinitusa.

Predstavljanje knjige glazbom su uveličale profesorice Josipa Palac i Gabrijela Iličić, te studentica Maja Nakić.


FOTOGALERIJA: Predstavljanje knjige Matijino stoljeće rata


Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • 30.11.2023 12:34 sati
    Bravo Ivek, i čekamo nove knjige. Daj Bože još dobrih pisaca, jer svi narodi koji su imali pisce i zapise su opstali. Pisana riječ je važna za svaki narod.
  • Grude29.11.2023 09:04 sati
    Ivek, iskrene čestitke!
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO