Hrvatski odgovor Srbiji! Petar Novaković proglašen personom non grata, mora napustiti RH

Datum objave: 21.11.2023   Broj čitanja: 4134
ukladno čl. 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, odlučili smo da savjetnik srbijanskog veleposlanstva u Zagrebu, gospodin Petar Novaković da se proglasi personom non grata na području RH. Nota je uručena veleposlanici Srbije.
Hrvatski odgovor Srbiji! Petar Novaković proglašen personom non grata, mora napustiti RH


Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je da je Hrvatska proglasila savjetnika veleposlanstva Srbije u Hrvatskoj proglasila personom non grata.

"Predvidjeli smo eskalaciju, ali ne i ovakav radikalan potez, to nije uobičajeno", rekao je Grlić Radman o srpskom protjerivanju hrvatskog diplomata, prvog tajnika veleposlanstva Hrvatske u Srbiji Hrvoja Šnajdera.

Grlić Radman je rekao da je Hrvatska poduzela recipročnu mjeru.

- Sukladno čl. 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, odlučili smo da savjetnik srbijanskog veleposlanstva u Zagrebu, gospodin Petar Novaković da se proglasi personom non grata na području RH. Nota je uručena veleposlanici Srbije.

Kazao je i kako odbacuju osnove po kojima je protjeran hrvatski diplomat iz Srbije.

"Hrvatskom veleposlaniku nije dan razlog, rečeno je da nije nužno reći razlog. Mi ne znamo razloge odluke, tim više je to zabrinjavajuće", kazao je.

Na pitanje o napisima srpskih tabloida da je hrvatski diplomat protjeran pod optužbana za špijunažu rekao je: "Nisu ga protjerali mediji, nego ministarstvo vanjskih poslova Srbije. Oni nisu izrazili razloge, oni su naši partjeri za komunikaciju, to je za nas relevantno. A ostale špekulacije, kako kome odgovara."

"Ovo nismo očekivali, od Srbije smo očekivali pruženu ruku. Srbija je tako postupila, mi smo samo odgovorili recipročno", rekao je.

Je li savjetnik viša funkcija od prvog tajnika i znači li to da je Hrvatska uzvratila žešće Srbiji?

"To je stvar odabira, mi nismo očekivali da će neki diplomat biti protjeran. Mi smo uzvratili recipročno. Što smo ih trebali pitati tko će biti protjeran? Nismo se rukovodili ni diplomatskim zvanjem niti imenom", rekao je.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO