Očekuje se pad inflacije u BiH

Datum objave: 21.11.2023   Broj čitanja: 2098
Prema prvim procjenama, rast ekonomske aktivnosti bi mogao biti intenziviran 2025. godine pri stopi od 3,5 posto.
Očekuje se pad inflacije u BiH

Centralna banka BiH u najnovijim projekcijama prognozira inflaciju od 6,3 posto, što je za 1,4 posto niže u odnosu na projekciju iz svibnja, dok je očekivani rast realnog bruto domaćeg proizvoda /BDP/ nepromijenjen i iznosi 1,6 posto. 
U naredne dvije godine očekuje se oporavak ekonomske aktivnosti i daljnje slabljenje inflatornih pritisaka, navode iz Centralne banke.

U narednoj godini, dodaju iz Banke, usljed novih informacija o slabljenju vanjske potražnje, ali i perzistentne inflacije koja umanjuje realnu potrošnju domaćinstava, predviđa se nešto niži realni ekonomski rast u odnosu na svibanjski krug projekcija, do razine od 2,1 posto. 

Prema prvim procjenama, rast ekonomske aktivnosti bi mogao biti intenziviran 2025. godine pri stopi od 3,5 posto.


“I dalje naglašavamo da se ekonomija ne nalazi u klasičnom poslovnom ciklusu, te da su procijenjene vrijednosti realnog BDP-a, njegovih komponenti i ostalih makroekonomskih varijabli, izložene izuzetno visokom stupnju neizvjesnosti”, ističu iz Centralne banke.

Ocjenjuje se da su rizici za inflaciju iznad prognozirane viši u odnosu na prvi krug projekcija u ovoj godini.

“Geopolitički globalni rizici vrše pritisak na cijene energenata i ostalih sirovina na svjetskom tržištu. Također, najveći dio inflatornih pritisaka je trenutno posljedica rasta domaćih cijena, a moguć je i daljnji rast cijena energije i rada na domaćem tržištu”, navode iz Centralne banke.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO