Radnici smatraju da minimalna plaća treba biti 1000KM, poslodavci da će propasti

Datum objave: 15.11.2023   Broj čitanja: 7023
Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović nedavno je najavio kako će u FBiH od početka iduće godine minimalna plaća iznositi 1000 KM.
Radnici smatraju da minimalna plaća treba biti 1000KM, poslodavci da će propasti

Minimalna plaća morala bi biti 1000 KM već godinama, poručuju radnici i predstavnici Sindikata. Predstavnici vlasti u Federaciji BiH već nekoliko mjeseci najavljuju usvajanje seta fiskalnih zakona koji bi rezultirao podizanjem minimalne plaće na iznos od 1000 KM, a koja trenutačno iznosi nešto manje od 600 KM, piše Večernji list BiH.

 

O potrebi smanjenja doprinosa i poreza na dohodak poslodavci i ekonomisti govore već godinama, ali nikada nekog značajnog i konkretnog pomaka nije bilo.


Doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje te ostali porezi dio su velikog tereta za gospodarstvenike, pa tako ukupna izdvajanja na plaću jednog radnika iznose čak 70 posto. Takvim pristupom godinama su se punili proračuni, vlast se hvalila kako ima rekordne proračune, a radnici su primali nedovoljno i da prežive.

Povećanje i poruka

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović nedavno je najavio kako će u FBiH od početka iduće godine minimalna plaća iznositi 1000 KM. - Službeno mogu s ovog mjesta poslati poruku, a to je da od 1. siječnja 2024. godine Federacija BiH počinje s primjenom velikog seta fiskalnih zakona. Imat ćemo najveću minimalnu plaću u regiji u iznosu od 1000 KM - rekao je.


U Republici Srpskoj već je danima glavna tema obećanje predsjednika RS-a Milorada Dodika da će od Nove godine u RS-u minimalac biti 1050 KM. Ako je suditi prema reakcijama poslodavaca na zahtjeve za povećanje minimalnih plaća, u BiH granica ne postoji - u oba se entiteta gospodarstvenici žale da će gospodarstvo propasti ako minimalne radničke plaće dosegnu 1000 KM.Borbu za plaću od 1000 KM sindikati u Federaciji BiH počeli su još prije pet godina, kad je 1000 KM bio solidan iznos. U međuvremenu su kriza i inflacija, realno, gotovo prepolovile taj dugo sanjani iznos. Hoće li minimalna plaća od 1. siječnja 2024. godine uistinu biti povećana na 1000 KM u Federaciji?


Vremena do Nove godine sve je manje. Standard radnika opada, a radna snaga odlazi. Iz federalne Vlade najavljivali su donošenje seta fiskalnih zakona u tom roku iako još nisu dospjeli ni u parlamentarnu proceduru.


- Mislim da to nije realno, pogotovo ako se priča o proširenju osnovice, smanjenju doprinosa, o jednom fiskalnom paketu, a to su četiri zakona. Nema šanse da se ti zakoni donesu do Nove godine, a od donošenja do stupanja na snagu mora proći šest mjeseci - ističe Adnan Smailbegović, predsjednik Udruge poslodavaca FBiH.

 

Borba za radnike

 
poster
 
 
 
 
 
 

Sindikalisti upozoravaju da vrijeme istječe. Priča o povećanju minimalne plaće sve je neizvjesnija, kao i učinci tog poteza jer će u plaću ući i ostala primanja. Nitko se ne bogati tako brzo i ne žali tako glasno kao poslodavci u BiH i na cijelom području bivše Jugoslavije - kaže za Srpskainfo Selvedin Šatorović, lider Saveza samostalnih sindikata BiH.


Čak i u regionalnim okvirima BiH je, dodaje, posebno naklonjena poslodavcima i uvijek spremna izaći im u susret subvencijama i olakšicama.


- Čim se spomene povećanje minimalca, svi se zadaju u brigu kako će to poslodavci preživjeti. A nitko se ne pita kako radnik preživljava s 300 eura mjesečno - kaže Šatorović. Dodaje kako je krajnje vrijeme da se vlasti u oba entiteta "dozovu u pamet" i konačno stanu na stranu svojih građana, a ne na stranu kapitala, kao do sada.


- Ako ne bude tako, egzodus će se nastaviti. Mi smo mala zemlja, nismo Indija, Kina ili Turska pa da sebi možemo dopustiti ovoliko iseljavanje - kaže Šatorović i dodaje: - Tko ne može svom radniku osigurati plaću od 1000 maraka, neka zatvori tvrtku i zaposli se kod nekog sposobnijeg tko to može.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • mile16.11.2023 18:45 sati
    Slažem se, a to je vrlo lako napraviti, otisak čitač kartce na poslu, im danas alata za vidjeti nečiju produktivnost i toga nagraditi
  • Nnina16.11.2023 00:13 sati
    Samo vrjednim radnicima treba povećati plaće.A ima ih koji zabušavaju i nisu vrjedni pa imaju nažalost iste plaće ko i ovi vrjedni.To bi trebalo malo bolje cjeniti.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO