Strašna oluja pogodila Europu, ima mrtvih od Nizozemske do Italije

Datum objave: 03.11.2023   Broj čitanja: 1887
U Francuskoj su dvije osobe poginule, a 15 ih je ozlijeđeno, uključujući sedam vatrogasaca, rekao je ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin. Vozač kamiona poginuo je udarivši u srušeno stablo.
Strašna oluja pogodila Europu, ima mrtvih od Nizozemske do Italije


Snažna oluja Ciaran pogodila je sjeverozapad Francuske i jugozapad Engleske prije nego što se proširila na Nizozemsku, Belgiju, Njemačku, Francusku i Italiju, ostavivši najmanje sedam mrtvih i nekoliko ozlijeđenih osoba, objavile su danas lokalne vlasti.

Ciaran je prouzročio jednu smrt u Nizozemskoj kada je u jugoistočnom gradu Venrayu blizu njemačke granice stablo palo na osobu, priopćila je jučer policija.

Stabla koja su padala ozlijedila su ljude na nekoliko drugih mjesta, uključujući i jednu ženu u Haagu, priopćila je policija. Bicikliste su također pogodile grane i stabla koja su padala.

U Francuskoj su dvije osobe poginule, a 15 ih je ozlijeđeno, uključujući sedam vatrogasaca, rekao je ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin. Vozač kamiona poginuo je udarivši u srušeno stablo. U Le Havreu je čovjeka zahvatio nalet vjetra dok je zatvarao prozorske kapke i smrtno stradao.

Oko 1.2 milijuna kućanstava ostalo je bez struje, a stotine tisuća isključeno je iz mreže mobilne telefonije. Vjetar je u nekim regijama dostizao brzinu i do 200 kilometara na sat. Srušena stabla blokirala su ceste i željezničke pruge. Nastala je znatna materijalna šteta.

Zbog oluje su otkazane stotine letova. Vlakovi za Pariz i iz njega također nisu prometovali, a pogođen je i brodski promet.

Snažni vjetrovi također su puhali na području planina Harz u središnjoj Njemačkoj u četvrtak i usmrtili ženu nakon što ju je udarilo stablo u padu, rekli su vatrogasci u gradu Goslaru. Četrdesetšestogodišnja žena iz Bavarske planinarila je sa suprugom i dvoje male djece na 600 metara visokoj planini Rammelsberg u blizini Goslara kada je smrtno stradala.

Oluja je također srušila dalekovode i djelomično su zatvorene dvije autoceste u planinama Harz, rekli su vatrogasci.

U središnjoj talijanskoj regiji Toskani najmanje tri osobe izgubile su život zbog vremenskih uzbuna na većem dijelu zemlje. Predsjednik Toskane Eugenio Giani rekao je da su dvije osobe poginule u općini Montemurlo, oko 25 kilometara sjeverozapadno od Firence, gdje se izlila rijeka. Treća osoba umrla je u Rosignanu na toskanskoj obali.

U Rosignanu je stradao muškarac kada je voda prodrla u dom za starije osobe i poplavila objekt. Spašena su 22 štićenika doma, ali do starijeg muškarca je pomoć stigla prekasno. Gradonačelnik Rosignana Daniele Donati je kazao da još nije jasno je li stariji muškarac umro od posljedica poplave ili prirodne smrti, piše La Nazione.

"Nikad nismo zabilježili ovoliku količinu kiše u samo nekoliko minuta", rekao je Giani na platformi društvenih medija X, nekadašnjem Twitteru, u ranim jutarnjim satima u petak.

Predviđa se da će se kiša i jaki vjetrovi pomicati prema južnim regijama Italije, objavila je tamošnja agencija za civilnu zaštitu.

Također u četvrtak, Ciaran s Atlantika pogodio je Britaniju, Belgiju i Nizozemsku te su otkazane stotine letova.

Veći dio sjeverne njemačke obale bio je pod upozorenjima na oluju u četvrtak prije očekivanog dolaska Ciarana, prema njemačkoj meteorološkoj službi (DWD).

Ciaran se kretao od La Manchea preko Engleske prema Sjevernom moru. Oluja posebno ugrožava sjevernomorsko obalno područje Istočne Frizije i sjevernomorski otok Helgoland, navodi DWD.

Na Baltičkom moru očekuje se nastavak jakih vjetrova u većem dijelu, no predviđaju se jači udari od Flensburga do Fehmarna i otoka Rügena.

Očekuje se slabljenje vjetra prema vikendu, ali će se olujni i kišni uvjeti zadržati.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO