Pijete li vodu ujutro uz kavu? Liječnica objasnila zašto bi trebali

Datum objave: 01.11.2023   Broj čitanja: 3413
Tijelu je tekućina potrebna za podmazivanje zglobova, regulaciju tjelesne temperature, prijenos i izlučivanje hranjivih tvari.
Pijete li vodu ujutro uz kavu? Liječnica objasnila zašto bi trebali

Za mnoge od nas jutro bez kave je nezamislivo, no znate li da biste jutarnju kavu trebali piti uz čašu vode? "Kofein je sam po sebi diuretik, što znači da tjera na mokrenje, a voda će nadoknaditi izgubljenu tekućinu", kaže liječnica opće prakse dr. Philippa Kaye objašnjava: "Važno je da ostanete hidratizirani pa uvijek trebate piti dovoljno vode kako biste nadoknadili tekućinu izgubljenu znojenjem i probavom".

 

Ako ujutro uz kavu pijete vodu, manja je vjerojatnost da ćete dehidrirati, što je važno jer čak i blaga dehidracija može utjecati na vaše fizičke i mentalne performanse "‘Osjećat ćete se budnije, što će poboljšati probavu i spriječiti zatvor, a pomaže i metabolizmu", dodaje liječnica.

Tijelu je, kaže, tekućina potrebna za podmazivanje zglobova, regulaciju tjelesne temperature, prijenos i izlučivanje hranjivih tvari, a neki čimbenici; poput tjelovježbe, vrućine i lijekova; mogu ubrzati njen gubitak. "Budući da po noći ne pijemo, tijelo je ujutro često barem lagano dehidrirano, posebno ako spavate u pretoploj prostoriji ili ste noć prije pili alkohol".

 

Mnogi smatraju i da im ispijanje hladne vode ujutro pomaže da se razbude. Uostalom, dehidracija nas može činiti umornima i izazvati vrtoglavice, prema National Library of Medicine, čašom vode odmah ujutro možemo to spriječiti i osigurati da tkiva i organi što prije dobiju potrebnu tekućinu.

A iako se voda stalno spominje kao najzdravije piće, ne  treba baš svatko dan započinjati s čašom vode", kaže dr. Philippa. Nekima je, na primjer, ako ne mogu doručkovati, ujutro najbolje popiti čašu mlijeka, jer ono sadrži proteine i masti. "U svakom slučaju, bitno je da nešto popijete odmah ujutro uz kavu, a sami odlučite hoće li to biti voda ili nešto drugo", dodala je.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO