Ovo je čovjek o kojem sada ovisi smjer rata u Ukrajini

Datum objave: 25.10.2023   Broj čitanja: 1660
S 220 glasa za i 209 protiv kongresnik Johnson (51), koji služi svoj treći mandat, izabran je za predsjednika Zastupničkog doma.
Ovo je čovjek o kojem sada ovisi smjer rata u Ukrajini


Zastupnički dom američkog Kongresa izabrao je u srijedu republikanca Mikea Johnsona, konzervativca s malo liderskog iskustva, za svog predsjednika nakon turbulentna tri tjedna zbog kojih Zastupnički dom nije mogao odgovoriti na krizu na Bliskom istoku niti izvršiti bilo koju od svojih osnovnih dužnosti.

S 220 glasa za i 209 protiv kongresnik Johnson (51), koji služi svoj treći mandat, izabran je za predsjednika Zastupničkog doma.

To je mjesto bilo prazno otkako je republikanca Kevina McCarthyja 3. listopada smijenila mala skupina tvrdokornih republikanaca, ogorčena zbog McCarthyjeva dogovora s demokratima kojim je spriječena djelomična obustava rada vlade, javlja Hina.

U tjednima koji su uslijedili, republikanci koji imaju malu većinu u Zastupničkom domu, razmatrali su i odbacili tri moguće zamjene prije nego što su se odlučili za Johnsona, odvjetnika iz Louisiane kojeg je podržao bivši predsjednik Donald Trump, a koji je godinama zagovarao konzervativne politike poput molitve u školama.

Prvi put izabran u Kongres 2016., Johnson je predsjednik Zastupničkog doma s najmanje političkog iskustva u posljednjih nekoliko desetljeća.

Johnson će kao novi šef Zastupničkog doma Kongresa morati odgovoriti na zahtjev demokratskog predsjednika Joea Bidena o trošenju 106 milijardi dolara za pomoć Izraelu, Ukrajini i sigurnosti granica SAD-a. To jest, on je taj koji prijedlog stavlja na raspravu i glasanje u Zastupničkom domu, a od njega se očekuje i da usmjeri republikance kako da o njemu glasaju.

Dok njegovi republikanci općenito podupiru financiranje Izraela i američke granice, podijeljeni su oko nastavka potpore Ukrajini.

Republikanci tijesno kontroliraju Zastupnički dom s 221 zastupnikom, dok je demokrata 212. Zbog toga imaju malo prostora za pogreške pri glasanju o spornim temama. Njihove su podjele bile vidljive proteklih nekoliko tjedana. Tri republikanska kandidata nisu uspjela osigurati potrebnih 217 glasova za predsjednika Zastupničkog doma.

Prošloga četvrtka Biden je zatražio podršku Amerikanaca za milijarde dolara vrijedan novi paket pomoći za Izrael i Ukrajinu. Pomoć želi poslati po hitnoj proceduri, a procjenjuje se da je novi paket vrijedan 106 milijardi dolara. Sredstva će biti raspodijeljena na Izrael, Ukrajinu, Tajvan i sigurnost na propusnoj američko-meksičkoj granici. Od spomenutih 106 milijardi, Ukrajina bi mogla dobiti 60, a Izrael 14 milijardi dolara.

Johnson se ranije donekle protivio izdašnijem financiranju Ukrajine, ali zato svesrdno podržava Izrael.

 

Kako piše američki politički portal The Hill, Mike Johnson je odmah na početku ruske invazije snažno podržao Ukrajinu u naporima da vojno uzvrati Rusiji te se zalagao za nametanje iscrpljujućih sankcija Moskvi.

- Američke molitve su s ukrajinskim narodom, Rusija mora biti isključena iz globalne trgovine i međunarodnih institucija, poručivao je tada.

U travnju 2022. glasao je za Zakon o obrani demokracije u Ukrajini, koji je donesen kako bi se olakšao proces slanja vojne pomoći Ukrajini, koji je kasnije potpisao Joe Biden.

U zadnje vrijeme je, međutim, sa skepsom komentirao slanje pomoći Ukrajini. Glasovao je protiv dva različita zakona o izdvajanjima za Ukrajinu.

U veljači je na platformi X komentirao kako su američki porezni obveznici poslali više od 100 milijardi dolara pomoći Ukrajini u prošloj godini.

- Oni zaslužuju znati je li ukrajinska vlada u potpunosti transparentna prilikom korištenja goleme svote novca.

S druge strane, Johnson daje snažnu podršku Izraelu u sukobu s militantnom skupinom Hamas.

- Sjedinjene Američke Države nedvosmisleno stoje uz Izrael i pružit ćemo potporu i resurse potrebne da se Bliski istok i ostatak svijeta oslobode terorističkog režima Hamasa, poručio je nedavno za medijsku kuću Nexstar.

- Pridružite nam se u molitvama za naše prijatelje i saveznike u Izraelu.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO