Hrvatska ima uvjerljivo najskuplja jaja u EU

Datum objave: 22.10.2023   Broj čitanja: 3217
Samo iz Albanije uvozi se stotine tisuća kilograma jeftinijih jaja godišnje, kako su onda, zaboga, jaja u Hrvatskoj najskuplja u EU?
Hrvatska ima uvjerljivo najskuplja jaja u EU

Hrvatska je u rujnu imala najskuplja jaja u Europskoj uniji, otkrivaju novi podaci Eurostata i Ministarstva poljoprivrede.

 

Prema tim podacima, kilogram jaja u rujnu je u našj zemlji u prosjeku stajao 2,75 eura, što je najviše u EU. To je, primjerice, oko 24 posto više nego u rujnu lani.

Na vrhu su još Austrija s 2,70 eura, Malta (2,57) i Italija (2,52 eura). Prosjek Europske unije je 2,12 eura, što znači da su jaja u Hrvatskoj 30 posto skuplja od EU prosjeka. Najjeftinija jaja su u Češkoj (1,72 eura kilogram) i Cipru (1,73 eura).

 

Lani smo proizveli oko 667 milijuna komada jaja, što je čak 69 milijuna komada manje nego pretprošle godine. Pad je, dakle, veći od 9 posto.

U prvih sedam mjeseci ove godine izvezli smo oko dva milijuna tona jaja, a uvezli oko 2,13 milijuna tona. Najviše jaja uvozimo iz Albanije, Bugarske i Poljske.

 
poster
 
 
 
 
 
 

Ako, dakle, samo iz Albanije uvozimo stotine tisuća kilograma jeftinijih jaja godišnje, kako su onda, zaboga, jaja u Hrvatskoj najskuplja u EU?

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO