Rat na Bliskom Istoku pred eskalacijom! Napadi ne jenjavaju, a Amerika je sve bliže ulasku u totalni rat

Datum objave: 22.10.2023   Broj čitanja: 2147
Hamas navodi da je najmanje 55 ljudi ubijeno u noćnim zračnim napadima na Gazu, javlja novinska agencija AFP.
Rat na Bliskom Istoku pred eskalacijom! Napadi ne jenjavaju, a Amerika je sve bliže ulasku u totalni rat


Izraelski vojni glasnogovornik, Daniel Hagari, rekao je da će napadi pomoći u smanjenju rizika za izraelske snage koje su okupljene oko granice. Poručio je palestinskim civilima u Gazi da se zbog vlastite sigurnosti nastave kretati prema jugu, posebice onima koji žive u gradu Gazi.

Izrael je izveo i više smrtonosnih zračnih napada na okupiranoj Zapadnoj obali. Posljednji je pogodio džamiju u Jeninu, koju je vojska opisala kao zapovjedni centar za teroriste.

Glavna uprava za meteorologiju Sirije priopćila je da su dva radnika poginula u izraelskom napadu na međunarodnu zračnu luku u Damasku. Izrael je pogodio i međunarodnu zračnu luku u Alepu. Napad je obje zračne luke stavio van upotrebe.

Redovni letovi za i iz Damaska i Alepa preusmjereni su u međunarodnu zračnu luku Latakia, priopćilo je Ministarstvo prometa. Izrael je ove godine nekoliko puta napao zračne luke u sklopu nastojanja da zaustavi isporuke iz Irana svojim posrednicima na Bliskom istoku.

Palestinci su rekli da su primili nova upozorenja od izraelske vojske da se presele iz sjeverne Gaze u južni dio pojasa, uz dodatnu poruku da bi mogli biti identificirani kao simpatizeri "terorističke organizacije" ako ostanu tu. Reuters izvještava da je poruka isporučena u lecima označenim imenom i logom Izraelskih obrambenih snaga od subote i poslana ljudima putem audio poruka na mobilnim telefonima diljem Pojasa Gaze.

“Hitno upozorenje, stanovnicima Gaze. Vaša prisutnost sjeverno od Wadi Gaze dovodi vaš život u opasnost. Tko god odluči ne otići sa sjevera Gaze na jug Wadi Gaze, mogao bi biti identificiran kao suučesnik u terorističkoj organizaciji”, stoji u letku. Izrael je ranije upozorio Palestince da se presele na jug, iako su Palestinci za Reuters rekli da im ranije nije rečeno da bi se mogli smatrati simpatizerima "terorista" ako to ne učine. Otkako je započeo s osvetničkim udarima nakon iznenadnog napada Hamasa 7. listopada, Izrael je više puta bombardirao područja južno od Wadi Gaze, unatoč uputama Palestincima da se tamo evakuiraju.

Pentagon kaže da će na Bliski istok poslati sustav THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), zajedno s američkim sustavom protuzračne obrane Patriot. Sustav THAAD dizajniran je za obaranje balističkih projektila kratkog i srednjeg dometa u završnoj fazi njihova leta.

Američki ministar obrane Lloyd Austin također je rekao da su dodatne trupe stavljene pod "pripremu za raspoređivanje" u regiji, iako nije precizirao koliko, prenosi BBC. U priopćenju Pentagona stoji da je ova odluka uslijedila nakon '"nedavne eskalacije Irana i njegovih posredničkih snaga diljem regije Bliskog istoka".

Napadi na američke snage u Iraku i Siriji porasli su otkako je prije dva tjedna izbio sukob između Izraela i Hamasa. Nakon Hamasovog napada na Izrael 7. listopada, SAD je premjestio nosač zrakoplova, brodove i avione u istočni Mediteran - i obećao Izraelu dati dodatnu opremu i streljivo.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO