U Hrvatskoj registrirano više od 3000 dronova i 6000 pilota

Datum objave: 08.10.2023   Broj čitanja: 6057
Potrebno je i položiti ispit za upravljanje dronom, a operatori se zakonski obvezuju i izvaditi policu osiguranja..
U Hrvatskoj registrirano više od 3000 dronova i 6000 pilota

U Hrvatskoj, broj onih koji se bespilotnim letjelicama koriste u komercijalne svrhe podjednak je broju onih koji se dronom koriste privatno. Registrirano je više od 3 tisuće bespilotnih letjelica, a više je od 6 tisuća osposobljenih udaljenih pilota. Mnogi koji kupe dron, ne znaju za obveze koje ta investicija nosi.

Iako neki dronovi izgledaju i zvuče poput igračaka, to ipak nisu. Nakon kupnje, nekoliko je obveznih koraka, među prvima je registracija.


- Dužni su se registrirati kao operatori zrakoplova, svi operatori koji lete dronovima, koji su opremljeni bilo kakvim senzorom za prikupljanje podataka, najčešće je to kamera, danas praktički na tržištu i ne možete kupiti dron bez kamera, objasnio je Damir Bezik, voditelj Odjela bespilotnih zrakoplova.


Potrebno je i položiti ispit za upravljanje dronom, a operatori se zakonski obvezuju i izvaditi policu osiguranja prema trećim osobama u slučaju da pri letu bespilotne letjelice nastane šteta ili se pak netko ozlijedi.


- Ono što mogu reći da mi primjećujemo sve veći interes i pojačani priljev upita za osigranja od odgovornosti, ne samo onih operatora koji imaju zakonsku obvezu, ali i onih koji nemaju, ali su sve svjesniji rizika koje sa sobom nosi upravljanje bespilotnom letjelicom, ustvrdio je Vedran Forjan, pomoćnik direktora neživotnih osiguranja i reosiguranja.


Astronomske kazne za prekršitelje

Osiguranih operatora je više od 1400, a osiguranje nije potrebno samo ako dron ni na koji način ne prikuplja podatke.


- Ako uzmete dron i letite s njim, gledate kako on ide gore-dolje, lijevo-desno , izvodite s njime manevre, to mi zovemo sportsko-rekreativnim letenjem i za to osiguranje nije potrebno, kazao je Bezik.


Iz Agencije za civilno zrakoplovstvo poručuju, nebo se u Hrvatskoj svakodnevno nadzire. Ove godine zaprimili su 15 prijava potencijalno neovlaštenih i nepropisnih operacija dronova. Kazne, astronomske, od 600 do 20 tisuća eura. 


- Ja moram reći da Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo na dnevnoj bazi procesuira takve slučajeve, podatke o takvim slučajevima dobivamo u najvećem broju slučajeva od policijskih službenika, dodao je Bezik.


Strelovit razvoj sektora

Odobrenje za let treba zatražiti od Hrvatske kontrole zračne plovidbe, najednostavnije putem aplikacije. Upotreba dronova nezaustavljivo se razvija, primjerice, u poljoprivredi pri procjeni štete, ali i kao atrakcija.


Dronovi se koriste kao zamjena za pirotehnička sredstva, konkretno puštaju se rojevi letjelica i stvaraju se vizualni sadržaji kako bi se stvorio efekt vatrometa, objasnila je Tijana Dusper, ovlašteni broker za osiguranja i reosiguranja.


Letjeti ne smiju na više od 120 m, ali njihov potencijal, nema granica.  

 

 

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO