Osijek: Više ne prijeti širenje požara, tražit će se proglašenje eko katastrofe

Datum objave: 05.10.2023   Broj čitanja: 2865
Problem je izdimljavanje, koje je intenzivno, i koje se sada nalazi pri tlu, a širi se ovisno o smjeru kretanja vjetra.
Osijek: Više ne prijeti širenje požara, tražit će se proglašenje eko katastrofe

Velik požar u kojem je gorjela velika količina plastičnog otpada u tvornici Drava International u Osijeku, pod kontrolom je. Gašenje je bilo iznimno zahtjevno, a na terenu su bili brojni vatrogasni timovi iz cijele Slavonije.


od Vlade će se zatražiti da zbog ovog događaja proglasi stanje ekološke katastrofe, rekli su u četvrtak čelnici Županijske i osječke Gradske uprave Anušić i Radić nakon obilaska požarišta.


Osječko-baranjski župan Ivan Anušić izjavio je novinarima kako je požar i pod nadzorom, više ne prijeti širenje požara, niti ima toliko puno otvorene vatre.


Ističe kako je sada problem izdimljavanje, koje je intenzivno, i koje se sada nalazi pri tlu, a širi se ovisno o smjeru kretanja vjetra.


- To je u ovom trenutku najveći problem, pratimo meteorološke prognoze i kretanje vjetra, jer će izdimljavanje trajati još dva ili tri dana. Vatrogasci će danas krenuti sa zatrpavanjem požarišta, kako bi se spriječilo daljnje izdimljavanje", pojasnio je Anušić.


Izvijestio je kako će zajedno s osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem danas Vladi uputiti dopis, u kojem će zatražiti proglašenje ekološke katastrofe, zbog posljedica ovoga požara na području Županije.


- Očekujemo izvješće o šteti od požara i dima, i mislim da se treba proglasiti ekološka katastrofa, za što ćemo danas Vladi uputiti zahtjev. Moramo vidjeti sve razmjere ove katastrofe, prvenstveno zbog dima, koji više od 24 sata izlazi iz požarišta, i koji je zagadio ne samo zrak, nego tlo", dodao je župan Anušić.


Napominje kako je još prerano govoriti o uzrocima požara, ali nada da će doći forenzičari iz Centra za forenzička ispitivanja i vještačenje "Ivan Vučetić", koji bi trebali utvrditi uzroke požara te što je pridonijelo da ovaj požar bude toliko snažan i nekontroliran, što je rezultiralo ozljeđivanjem tri vatrogasca.

Kvaliteta zraka u Osijeku i dalje zadovoljavajuća, no pratit se smjer kretanja vjetra


Na upit novinara o kvaliteti zraka Anušić ističe kako je utvrđivanje kvalitete zraka započelo u srijedu navečer, da je na nekim mjestima kvaliteta zraka dobra, na drugim lokacijama nije.


Problem je u vjetru, jer se s promjenama vjetra, mijenja i kvaliteta zraka, pa svakako treba izbjegavati kontakt s dimom. Grad Osijek i sjeverni dio Županije su sigurni od ovoga dima, dok je južni dio Županije ugrožen, smatra Anušić.


Osječki gradonačelnik Ivan Radić izvijestio je kako je, prema podatcima Državnog hidrometeorološkom zavoda kvaliteta zraka u Osijeku i dalje zadovoljavajuća. Pratit ćemo smjer kretanja vjetra, ako se okrene prema gradu, onda ćemo donositi određene mjere. Za sada sve škole rade, osim Osnovne škole "Tenja".

Policija osigurava požarište, kada stvore sigurnosti uvjeti počinje očevid


Zapovjednik osječke Javne vatrogasne postrojbe Goran Ivković rekao je kako je noć protekla mirno, a da su vatrogasci, uz aktivnosti dogašivanja požara, dežurali kako se požar ne bi proširio na preostalu parcelu unutar tvrtke.


S obzirom da na južnom dijelu požarišta imamu gustu vegetaciju, danas ćemo provoditi aktivnosti kako bismo spriječili moguće proširivanje požara, nakon čega ćemo vodom natapati naslage plastike, a mehanizacija će ih nastojati zatrpati zemljom , kako bi se smanjila količina dima, rekao je Ivković.


Načelnik osječko-baranjske policije Ladislav Bece kazao je kako policija osigurava mjesto događaja, a kada se stvori sigurnosti uvjeti, u suradnji s vještacima, počet će s očevidom.


Naglasio je da se u međuvremenu utvrđuju sve okolnosti koje su dovele do ovoga velikog požara.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO