Zamrznute proizvode prevozili na +20C, carina zabranila uvoz u BiH

Datum objave: 27.09.2023   Broj čitanja: 2111
Uvoz kontrolirane pošiljke ukupne težine 913,80 kg je zabranjen..
Zamrznute proizvode prevozili na +20C, carina zabranila uvoz u BiH

Federalna tržišno, turističko-ugostiteljska inspekcija i Federalna sanitarna inspekcija na mjestu carinjenja (MC) Rajlovac – Sarajevo jučer su, zbog neispunjavanja uvijeta propisane kvalitete i zdravstvene ispravnosti namirnica za uvoz, zabranile uvoz pošiljke prehrambenih proizvoda.

Radi se o proizvodima – kolutići luka (zemlja porijekla Nizozemska), pecivo (zemlja porijekla Švedska), kolačić brownie (zemlja porijekla Italija) i tortilja (zemlja porijekla Španjolska) ukupne mase 913,80 kg isporučenih iz Austrije.

"Naime, u postupku kontrole kvaliteta proizvoda i zdravstvene ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe pri uvozu, Federalna tržišno, turističko-ugostiteljska inspekcija i Federalna sanitarna inspekcija utvrdile su da nije ispoštovan temperaturni režim transporta (-20°C). Temperatura u komori iznosila je +20°C, usljed čega je došlo do odmrzavanja i promjene organoleptičkih svojstava pošiljke, zbog čega pošiljka nije upotrebljiva i ne može se uvesti, odnosno staviti u promet", navedeno je iz FUZIP-a.


Shodno tome, a u skladu sa Zakonom o kontroli kvalitete određenih proizvoda pri uvozu i izvozu i Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe, uvoz kontrolirane pošiljke ukupne težine 913,80 kg je zabranjen, te je naloženo njeno vraćanje pošiljaocu, odnosno uništavanje na propisan način u slučaju da povrat nije moguć.

Zamrznute proizvode prevozili na +20C, carina zabranila uvoz u BiH
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO