PAPA: Iza sukoba između Rusije i Ukrajine stoji i industrija oružja

Datum objave: 24.09.2023   Broj čitanja: 1192
Frustriran je što njegova nastojanja da uspostavi mir nisu uspjela.
PAPA: Iza sukoba između Rusije i Ukrajine stoji i industrija oružja

Papa Franjo izjavio je kako je vojna industrija ključni pokretač patnje ukrajinskog naroda u ratu s Rusijom, rekavši da će čak i uskraćivanje oružja sada nastaviti njihovu patnju.   

Papa je priznao da je razočaran što diplomatske inicijative Vatikana nisu urodile plodom, ali je ocijenio da iza sukoba između Rusije i Ukrajine stoji i industrija oružja, prenio je AP.      

Frustracija

Svoje je komentare dao u zrakoplovu na povratku s putovanja u francuski lučki grad Marseille te je opisao paradoks koji je od Ukrajine napravio "mučenički narod", navodeći da su u početku mnoge zemlje Ukrajini davale oružje, a sada ga uzimaju.  

Novinari su ga pitali je li frustriran što njegova nastojanja da uspostavi mir nisu uspjela, na što je odgovorio da osjeća „neku frustraciju”, a zatim je počeo nasumice pričati o industriji oružja i ratu.


''Čini mi se da interesi u ovom ratu nisu samo oni koji se odnose na ukrajinsko-ruski problem, već na prodaju oružja, trgovinu oružjem'', rekao je.

Papa je dugo osuđivao industriju oružja kao "trgovce smrću", ali je, također, potvrdio pravo zemalja da se brane.       

"Sada sam vidio da se neke zemlje povlače i ne daju oružje", rekao je on, dodajući da će to pokrenuti proces patnje ukrajinskog naroda.

Igra

AP ukazuje da je to bila očigledna opaska na najavu poljskog premijera da Poljska više neće slati oružje Ukrajini.

"Ne možemo se igrati patnjom ukrajinskog naroda'', rekao je papa Franjo, ističući da je potrebno pomoći da se stvari riješe na načine koji su mogući.

Upitan za pojašnjenje, vatikanski glasnogovornik Matteo Bruni rekao je da papa ne zauzima stav o tome trebaju li zemlje nastaviti slati oružje Ukrajini ili ne.


''Bilo je to promišljanje o posljedicama industrije oružja. Papa je kroz paradoks govorio da oni koji trguju oružjem nikada ne snose posljedice svojih izbora, već ih ostavljaju na naplatu ljudima, poput Ukrajinaca, koji bivaju mučeni'', rekao je Bruni. 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO