Brigu o dobru duša zamijenila 'visoka politika'

Datum objave: 19.09.2023   Broj čitanja: 4693
Biskup dijela Mostarsko-duvanjske biskupije Petar Palić dao je proteklih dana za Domradio kvalitetan, politički intervju.
Brigu o dobru duša zamijenila 'visoka politika'


Već dugo vremena čini se da bi hercegovački biskupi bolje funkcionirali u politici pošto bolje poznaju tu oblast i tolerantniji su nego u crkvi, možda bi i za vjernike to bilo kudikamo bolje, s obzirom da nikako da dočekaju pastira koji bi brinuo isključivo za njihovo dobro.

Govorio je biskup o visokom predstavniku, Sarajevu, Mostaru, narodima... visokoj politici, uglavnom.

Također, hvalio se kako je na međuvjerskom susretu uz jednog diplomata, sudjelovao on, zatim muslimanski muftija i pravoslavni episkop. Tu je kazao i kako je Mostar jedini grad u zemlji u kojem se može voditi pravi dijalog, te je uzvratio novinaru protupitanjem, s kim bi on vodio dijalog u Sarajevu.

Ne smeta nikome dijalog s drugima, čak je i poželjan, međutim u dobu u kojem sa svojim svećenicima nisi riješio brojne, sporne točke, tražiti sugovornike oko otvorenih pitanja s predstavnicima drugih vjera itekako je deplasirano.


Ako već ne želi o Hercegovačkom slučaju i Međugorskom fenomenu, toliko je crkvenih tema o kojima se moglo pričati, osim o politici. Mogao je barem objasniti zašto se zalagao da se vjernicima cijena mise digne s 20 na 30 KM, a oko čega je u sve župe poslano priopćenje iz Ordinarijata. Domradio je na kraju krajeva njemački, a tamo se misa plaća 5 eura, što je 3 puta manje nego u BiH. Naravno, uvijek se to može opravdati time da se misa ne plaća, međutim u našoj hercegovačkoj zbilji i sirotinja i bogataš znaju da se sve itekako plaća.

Biskup Palić proteklih je dana doživio neka "iznenađenja" ili pak nisu iznenađenja, vjerojatno ni za njega, ako je čovjek svjestan realnosti.

Poznato je nije prošao u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji za nadbiskupa, iako su neki mediji prethodno objavili da će se takvo nešto dogoditi. U Ordinarijatu su tražili i odakle je potekla ta informacija, pa je tajnik koji ne smije prenoćiti u "svojoj" ili uzurpiranoj župi, pustio informaciju da je vijest potekla iz Gruda, a ispostavilo se na kraju da je vijest potekla iz Ordinarijatu bliskih krugova, da ne budemo do kraja precizni, na jednoj od točaka od Širokog Brijega do Mostara gdje se sastao dio svećenika iz tih krugova pa se o mnogočemu razgovaralo i tako je isplivalo da donedavni nadbiskup Puljić želi Palića u toj nadbiskupiji, a da Palić ne bi imao ništa protiv.


S obzirom da uglavnom baratamo pravim informacijama pa i nekima koje nam dođu iz samog Ordinarijata ili ljudi povezanih s njim, želja (možda i skrivena jer je nije spominjao u medijima) biskupa Palića bila je mjesto zagrebačkog nadbiskupa, te su u tom smjeru i išli prijedlozi iz Zagreba, međutim iz Vatikana je stigla oštra poruka da taj prijedlog ne može proći jer praksa pape Franje je da rodbina ne bude na čelnim funkcijama u istoj državi (dubrovački biskup Roko Glasnović blizak je rođak biskupu Petru Paliću). Ruku na srce, na funkciji u Zagrebu je i potrebno biti i politički potkovan, pa bi tu i bolje prošao, a što se Hercegovine tiče, dok god se ne riješe otvorena pitanja deplasirano je da biskup satima govori o politici, hrvatskom pitanju u BiH, odnosu među narodima. Čak je i licemjerno jer imaš mehanizme da rješavaš pitanja u svojoj oblasti, a ne želiš to, već govoriš što treba raditi u nekim drugim oblastima.

Kako stvari stoje biskup Petar Palić vezan je za Hercegovinu i šanse da je napusti su mizerne. Na kraju krajeva, sve veće funkcije koje bi on, možda, volio za sebe, već su popunjene i to kvalitetnim ljudima. Za nadbiskupa Kutlešu kažu da je mudar i razborit, ali da ne želi srljati, za nadbiskupa Križića da je plemenit i u konstantnoj potrazi za rješenjima, a za biskupa Palića po dosadašnjim razmišljanjima može se možda reći da ima politiku u malom prstu, ali opet kažemo, samo to za vodeće ljude u crkvi nije dovoljno. Jasno je da ne može svatko biti Stepinac, ili bolje rečeno, mi od Stepinca nemamo njemu sličnog, ali potrebne su šire kvalitete da bi se i hrvatski pastiri ugradili u Crkvu i dali joj doprinos u ovim turbulentnim vremenima.


Stoga bi lijepo bilo da se u Hercegovini, gdje je zanimanje za Palićev svećenički red svedeno na statističku pogrešku, uvedu neka nova pravila ponašanja, dijalog prvenstveno biskupa sa svojim svećenicima, a svi su njegovi dok god nisu svedeni na laički status, te da se uz kvalitetne političke intervjue, koje aktualni biskup daje, počne djelovati za dobrobit vjernika. Jer, godine prolaze, a uz to što u intervjuima redovito pokazuje da kvalitetno razumije političku situaciju u BiH, narod ipak želi dublje poznavanje stanja među vjernicima, jer je dobro duša iznad svih politika, i rješavanje otvorenih pitanja.


Grude.com

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO