U Hercegovini zasađeno preko 100 000 stabala masline

Datum objave: 18.09.2023   Broj čitanja: 331
Proizvede se 280 000 ekstra djevičanskog ulja.
U Hercegovini zasađeno preko 100 000 stabala masline

U Stocu ima oko 20 000 stabala masline, a tome je doprinijela i stolačka udruga "Hercegovački plodovi Mediterana" koja, kroz istoimeni sajam koji se već 15 godina održava u listopadu, aktivno potiče njihovu sadnju.

 

Sajam je zaslužan i za pokretanje uljare u koju početkom listopada stižu maslinari iz cijele Hercegovine da prerade masline.

 

Ova godina će biti malo slabija urodom nego lani, ali će ulje, kažu u Udruzi, biti vrhunske kvalitete. - Radimo na brendu hercegovačkog maslinovog ulja. Kad dobijemo taj brend, jer imamo svoje prednosti i nad istarskim, usudiću se reći, neka me netko ispravi ako griješim, i nad damatinskim uljima. Imamo neke svoje kvalitete koje ćemo pokazati i dokazati, jer evo prošle godine smo ušli i u međunarodni registar proizvođača maslinovih ulja kao država Bosna i Hercegovina, navodi Zoran Raič  iz Udruge Hercegovački plodovi Mediterana, javlja BHT.

 

Posljednjih nekoliko godina, kaže Raič, država sve više potiče poljoprivredni razvoj, pa i maslinarstvo. U Hercegovini je sada 100 000  stabala, odnosno 400 hektara nasada maslina, s tendencijom rasta. Godišnje se proizvede 280 000 litara ekstra djevičanskog ulja.

 

Kvaliteti uglavnom parira i cijena, pa se ove godine, s obzirom na inflaciju, očekuje da će litar ulja iznositi čak i više od 30 KM.

 

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Opa20.09.2023 14:23 sati
    Odlična vijest, više ovoga! Normalno da je moj komentar jedini, ubacite Boga u članak da kukavelj komentira...
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO