26 godina od terorističkog napada u Mostaru

Datum objave: 18.09.2023   Broj čitanja: 3907
Naime, 18. rujna 1997. godine zabilježen je prvi teroristički napad u Bosni i Hercegovini.
26 godina od terorističkog napada u Mostaru

Bomba je aktivirana satnim mehanizmom, a na mjestu eksplozije nastao je krater širine 240 i dubine 85 centimetara.

29 ozlijeđenih 

Pored 29 ozlijeđenih osoba, eksplozija je uništila 120 stanova, od toga 56 potpuno, kao i 120 automobila.

''Dana 18.09. 1997. godine, u 23.40 sati u Splitskoj ulici, u blizini ulaza br. 9 (prolaz iz Splitske ulice prema zgradi Policije), NN počinitelji su prouzročili eksploziju jake razorne moći, na mjestu uz sami stambeni blok, pri čemu je ranjeno, po podacima sa Kirurškog odjela KB Mostar, 29 osoba, od kojih su dvije u težem stanju, te je jedna otpremljena u KBC Split. Među ranjenim osobama nalaze se i tri djelatnika PU Mostar, koji su radili na osiguranju zgrade PU Mostar'', bilo je navedeno u priopćenju za javnost nakon terorističkog napada u Mostaru.


Glasnogovornik mudžahedinske zajednice u BiH Alu Husin Imad, poznatiji pod nadimkom Abu Hamza tada je u razgovoru za Večernji list rekao, da je auto bomba u Splitskoj ulici u Mostaru postavljena iz osvete prema pripadnicima HVO-a.

Rekao je kako je napad ustvari osveta koja je, po njegovim tvrdnjama, stigla od Ahmeda Zuhaira zvanog Handala, nakon što se ovaj zakleo da će se, kad bude pušten na slobodu, osvetiti Hrvatima za poniženja koja je doživio kao zarobljenik HVO-a.

"Ne opravdavamo, ali razumijemo" 

"Mi ne opravdavamo to što je učinio; za postavljanje auto-bombe odgovarat će pred Allahom, ali ga u isto vrijeme razumijemo. On će za taj čin mora imati jak dokaz pred Allahom, jer nitko ne može opravdati da se u ime islama ubijaju žene i civili. Ako imaš problem s ljudima otiđi i kaži mu i vrati mu. Ne mogu se opravdati niti napad u Mostaru ili Londonu, ili Madridu", rekao je Abu Hamza.


Sudski postupak protiv Handale i njegovih petorice pomagača započeo je u svibnju 1998. Handala, je u odsutnosti osuđen na deset godina zatvora.

Sudionici terorističkog napada, Ali Ahmed Ali Hamad (iz Bahreina) i Nebil Ali Hil, zvani Abu Jemen, dobili su osam, odnosno pet godina zatvora. Handalu je američka vojska zarobila u Afganistanu, potom zatvorila u Guantanamo.

Mediji su pisali kako je Handalu vraćen u Saudijsku Arabiju 12. lipnja 2009. godine, što su ujedno i posljednje informacije o njemu.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO