Grude: Fra Luka Marić gorljivo propovijedao, te podsjetio na pale heroje! Uputio i sućut obitelji stradalog iz Tihaljine

Datum objave: 17.09.2023   Broj čitanja: 3666
Rane svetog Franje, blagdan je koji se obilježava ove nedjelje, a svečano je bilo i u crkvi svete Kate u Grudama gdje je nadahnuto propovijedao fra Luka Marić.
Grude: Fra Luka Marić gorljivo propovijedao, te podsjetio na pale heroje! Uputio i sućut obitelji stradalog iz Tihaljine


Fra Luka se osvrnuo i na sam blagdan kao i na činjenicu da je danas obilježena tužna 30. obljetnica stradavanja osam Livnjaka, ratnika HVO-a u Mostaru, na mjestu današnje Gradske vijećnice. - Gledam majku jednog od heroja, 31. je godište. Vode je njeni pod ruku da položi vijenac za svog sina. I mi to danas moramo spominjati i moramo obilježavati to herojstvo naših sinova - istaknuo je fra Luka.

Podsjetio je i na obljetnicu ubojstva 10 Škripara na Mostarskom Blatu, na Mosoru 1946. godine, 18. rujna. I za njih je služena sveta misa. Za njihova ubojstva nitko nije procesuira niti osuđen. - Sanjali su slobodu, ali je nisu dočekali za života. Zahvaljujemo im danas jer su bili hrvatski branitelji koji su dali život za svoj narod i za istinu - naglasio je fra Luka.

Također, govorio je i o današnjim misnim čitanjima. U Evanđelju, Krist na Petrovo pitanje koliko puta da oprosti bratu ako se o njega ogriješi, je li 7 puta, odgovara: - "Petre, ne kažem ti do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam."

Fra Luka je u propovijedi govorio i o snazi iskrenog oprosta, da čovjek traži oprost kada pogriješi, ali i da dadne oprost.

Također, uz molitvu za pokojnike iz župe, uputio je i izraze sućuti obitelji i prijateljima mlađeg čovjeka iz župe Tihaljina koji je, nažalost, stradao u prometnoj nesreći.


Grude.com

 

Molitva svetom Franji obilježenom ranama


O sveti Franjo, na La Verni obilježeni svetim ranama, svijet čezne za tobom kao ikonom raspetoga Isusa.

Treba tvoje srce otvoreno Bogu i čovjeku, treba tvoje bose i ranjene noge, tvoje probodene i u molitvi uzdignute ruke. Žudi za tvojim slabašnim, ali snagom Evanđelja jakim glasom. Pomozi, o Franjo, današnjim judima da spoznaju zlo grijeha i da očišćenje od njega traže u pokori. Pomozi mi da se oslobode i samih struktura grijeha koje pritišću današnje društvo.

U svijesti ljudi na vlasti nanovo oživi neodgodivost mira u državama i među narodima. U mlade ulij svoju svježinu života kadru da se opre zamkama mnogostrukih kultura smrti. Uvrijeđenima od svake vrste zloće posreduj, Franjo svoju radost umijeća praštanja. Svima koje razapinje trpljenje, glad i rat, ponovno otvori vrata nade. Amen.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO