Ultimativni vodič za prečace tipkovnice Windows računala!

Datum objave: 16.09.2023   Broj čitanja: 5576
Prečaci na tipkovnici, bez obzira na to koristite li sustav Windows, Linux ili Mac, mogu vam uštedjeti jako puno vremena, pogotovo ako ih pravilno koristite.
Ultimativni vodič za prečace tipkovnice Windows računala!

Ultimativni vodič za prečace tipkovnice Windows računala slijedi u nastavku!


Zašto koristiti prečace za tipkovnicu?

 

Ako ih niste navikli koristiti, tipkovnički prečaci mogli bi vam se činiti kao gubljenje vremena. Uostalom, možete koristiti miš za odabir, rad s opcijama alatne trake, kao što su Datoteka, Uređivanje i Alati, pokretanje programa i navigaciju kroz internetske stranice. No sigurno ste znali da vam za korištenje vašeg računala uopće nije potreban miš; ako ne biste imali izbora svoje biste računalo mogli koristiti samo uz pomoć tipkovnice. Osim toga, mnoge stvari koje i sada radite na računalu, pogotovo ako pišete u Wordu, ako pripremate prezentaciju u PowerPointu ili ako radite nešto treće, možete raditi puno jednostavnije i brže uz pomoć prečaca na tipkovnici, prenosi pcchip.hr


Nekoliko kratkih napomena u vezi prečaca za tipkovnicu u sustavu Windows

Kako ne bi bilo zabuna, jedna stvar odmah treba biti jasna: ovaj je vodič napisan za Windows tipkovnice. S obzirom na to, na umu valja imati sljedeće smjernice:

 • Tipkovnički prečaci koje je potrebno pritisnuti u isto vrijeme koristit će simbol plus (npr. Ctrl + S).
 • Kombinacije koje je potrebno pritisnuti jednu za drugom koristit će simbol veće od (npr. Ctrl > T).
 • Tipka Shift koristi se kao “obrnuta” funkcija za mnoge kombinacije tipki. Na primjer, razmaknica će skočiti prema dolje za određenu količinu na web-stranici, pa će se Shift + razmaknica pomaknuti prema gore za tu istu količinu. Zabilježit ćemo kada se to odnosi na prečac.
 • Ctrl je skraćeno od ”Control”.
 • Win je skraćeno od tipke Windows.
 • Lijevo, desno, gore i dolje odnose se na tipke sa strjelicama.
 • Ne zaboravite da ne postoje dvije iste tipkovnice; neke tipkovnice prijenosnih računala mogu imati funkcijske (FN) tipke koje obavljaju zasebne funkcije na tipkama od F1 do F12.

 

Sveobuhvatni prečaci za tipkovnicu

Ono što isto tako treba imati na umu jest to da nije sigurno da će svi ovi prečaci funkcionirati na svim tipkovnicama. No treba imati na umu da postoje neki prečaci koji će biti identični za svaku Windows tipkovnicu ili za svaki Windows operativni sustav. Mnogi od ovih osnovnih prečaca također imaju prikladne kombinacije tipki koje odgovaraju njihovoj funkciji (kao što je Ctrl + S za spremanje), što olakšava pamćenje prečaca.

 

 1. Općeniti prečaci

Tipka Win će otvoriti izbornik Start na Windowsima 7, 10 i 11 i omogućiti vama kao korisniku mogućnost trenutnog unošenja pojma za pretraživanje. Oni koji koriste Windows 8 ili 8.1 ići će na početni zaslon ovom tipkom. Neki od najuobičajenijih prečaca na Windows tipkovnicama su oni koji se odnose na uređivanje teksta.

 

 • Prečaci za izrezivanje, kopiranje i lijepljenje na Windows računalima
 • Ctrl + X je prečac rezanje označenog teksta (uklonite ga i stavite u međuspremnik)
 • Ctrl + C je prečac za kopiranje teksta (stavite kopiju teksta u međuspremnik)
 • Ctrl + V je prečac za lijepljenje teksta (kopirajte međuspremnik na poziciju pokazivača).

Ovi prečaci smješteni su redom na standardnoj QWERTY tipkovnici.

 

 • Odabir svega

Kako biste odabrali sve u trenutnom prostoru, koristite Ctrl + A. Ako, na primjer, upisujete u tekstni okvir u internetskom pregledniku, ovaj prečac će odabrati sav tekst koji ste upisali. Ako kliknete bilo koju točku na stranici, odabrat ćete svaki element, uključujući slike i druge elemente.

Odabir svega jako je korisna mogućnost kada pokušavate raditi s velikim brojem datoteka odjednom ili ako možda želite uhvatiti sve što ste upravo upisali i ponovno upotrijebiti negdje drugdje.

 

 • Prečaci za ponavljanje i poništavanje

Ctrl + Z poništit će svaku radnju. Ovaj prečac može biti od ogromne koristi kada obavljate bilo kakav posao na računalu, posebno zadatke kod kojih možete lako učiniti pogrješke, kao što je uređivanje slika ili formatiranje dokumenta. Suprotnost ovome prečacu, odnosno Ctrl + Y, ponovit će prethodno poništenu radnju.

 

 • Prečaci za snimanje, otvaranje i ispis dokumenata

Prečac Ctrl + S koristite kako biste spremili bilo koju datoteku na kojoj radite. U pregledniku ovaj prečac možete koristiti za spremanje stranice za izvanmrežno pregledavanje iste. Tipkovnički prečac za Spremi kao (spremanje datoteke s novim nazivom) ovisi o aplikaciji koju koristite. U Wordu je F12; mnogi drugi programi koriste Ctrl + Shift + S. Ctrl + O otvorit će datoteku u bilo kojem programu koji koristite. U konačnici, Ctrl + P je naredba za ispis datoteka.

 

 • Prečac za zatvaranje prozora i kartica

Možete jednostavno zatvoriti sve kartice i prozore, odnosno sve ono što ste radili ili pregledavali s jednostavnim prečacem. Pritisnite prečac ALT + F4 za zatvaranje bilo kojeg prozora (identično kliku na X u gornjem desnom kutu) ili Ctrl + F4 za zatvaranje samo trenutne kartice. Alternativno, Ctrl + W također će zatvoriti karticu u kojoj ste radili.

 

 • Prečac za pretraživanje dokumenta

Ako brzo unutar velikog dokumenta želite pronaći neku riječ, sintagmu ili rečenicu, pritisnite prečac Ctrl + F. Njime ćete otvoriti traku za pretraživanje. Unutar nje upišite ono što vas zanima i pritisnite Enter za prijelaz na sljedeći rezultat; Shift + Enter vratit će vas za jedan stupanj unatrag.

 

 1. Prečaci za kretanje između više različitih monitora, prozora ili kartica

Korištenje prečaca Alt + Tab omogućit će vam trenutno prebacivanje između zadnje dvije otvorene aplikacije. Držanje tipke Alt omogućuje vam pogled na sve što je otvoreno i omogućuje vam otvaranje bilo kojeg programa. Možete koristiti Shift za korak unatrag ili Win + Tab i isti postupak, ako želite da vam prebacivanje bude malo ljepše. Imajte na umu da će u sustavu Windows 10 Win + Tab otvoriti zaslon virtualne radne površine. Slično tomu, korištenje prečaca Ctrl + Tab unutar programa prebacit će se između svih otvorenih kartica. Ovaj prečac funkcionira i u preglednicima i bilo kojoj drugoj aplikaciji.

Još jedan vrlo koristan prečac za pokretanje programa jest prečac Win + 1-0. Odabir broja programa koji je već otvoren odmah će prebaciti na njega.

Ako koristite dva monitora odnosno ako imate proširenu radnu površinu, možda ćete imati problema s navođenjem Windowsa, odnosno operativni sustav možda neće prikazivati vaše zaslone onako kako želite. Koristite Win + P za prebacivanje između četiri dostupna načina rada. Prilikom korištenja više monitora odjednom, dobro je za znati da možete koristiti i prečac Win + Shift + Lijevo/Desno za pomicanje trenutnog prozora između zaslona.

 

 1. Prečac za otvaranje File Explorera i svojstava sustava računala

File Explorer vam omogućuje pregledavanje svih datoteka na vašem računalu. U File Explorer odmah možete doći pomoću prečaca Win + E.

Pritiskom na Win + Pause pojavit će se panel System Properties s osnovnim podacima o vašem računalu koje biste željeli znati.

 

 1. Prečac za prikazivanje radne površine računala

Kada imate mnoštvo otvorenih prozora i trebate pristupiti datoteci na radnoj površini pritisnite prečac Win + D kako biste odmah došli do radne površine računala.

 

 1. Prečac za minimiziranje i maksimiziranje prozora

Slično, ako se trebate malo odmoriti od svega što radite, pritisnite prečac Win + M kako biste minimizirali sve otvorene prozore. Kada budete spremni za povratak na ono gdje stali, koristite prečac Shift + Win + M i svi prozori će biti maksimizirani, odnosno otvoreni. U većini programa korištenje prečaca F11 za cijeli zaslon proširit će prozor tako da zauzima cijeli monitor.

 

 1. Prečac za zaključavanje računala

Za brzo zaključavanje računala, upotrijebite prečac Win + L. Ovaj prečac je itekako koristan, pogotovo ako se trebate na minutu-dvije maknuti od računala a u uredu ste.

 

 1. Prečac za otvaranje zaslona za sigurnost i Upravitelja zadataka ili Task Managera

Jedan prečac koji postoji otprilike onoliko dugo koliko postoji i sam Windows sustav, kojem većina ljudi pribjegava kada im se sustav zamrzne je prečac za otvaranje zaslona za sigurnost, kojeg možete otvoriti pritiskom na tipke Ctrl + Alt + Del. U modernim verzijama Windowsa, ovo će prikazati sigurnosni zaslon Windows koji vam između ostalog omogućuje promjenu lozinke ili odjavu zadataka. S ovog zaslona možete pristupiti i Upravitelju zadataka, kojem isto tako možete pristupiti i ako na tipkovnici u isto vrijeme pritisnite tipke Ctrl + Shift + Esc.

 

 1. Prečaci koje možete koristiti tijekom korištenja internetskih preglednika

Bez obzira na to koji od internetskih preglednika koristite za pregledavanje interneta, je li to Opera, Firefox ili neki treći, ovi će vam prečaci itekako dobro doći u lakšem i bržem korištenju preglednika:

Ctrl + 1-8 odmah će se prebaciti na tu numeriranu karticu, baš kao što se Win + 1-0 prebacuje na programe na programskoj traci. Osim toga, Ctrl + 9 skače na posljednju karticu čak i ako imate mnogo otvorenih kartica.

Ctrl + T će otvoriti novu karticu. U kombinaciji sa snažnim višenamjenskim okvirima preglednika, možete odmah početi upisivati pojam za pretraživanje nakon korištenja ovog prečaca.

 • Prečac za otvaranje poveznica

Kada želite otvoriti poveznicu, ali ne želite da ona bude otvorena preko trenutno otvorene poveznice, pritisnite Ctrl + lijevi klik miša kako biste je otvorili u novoj kartici. Također možete kliknuti srednjim klikom na vezu za isti rezultat. Ctrl + Shift + lijevi klik učinit će isto što i prethodni prečac, ali će vam se odmah otvoriti nova kartica.

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
  Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

  Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO