Schmidt poručio Dodiku: Dolazi vrlo nezgodna situacija za tebe

Datum objave: 13.09.2023   Broj čitanja: 3926
Schmidt je poručio da će sigurno doći u Banja Luku, ne precizirajući kad.
Schmidt poručio Dodiku: Dolazi vrlo nezgodna situacija za tebe

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poručio je kako se ne plaši Dodikovih prijetnji i da će doći u Republiku Srpsku. On je u Pressingu N1 kazao da se ne osjeća kao kukavica i slabić što jučer nije otišao u Banja Luku, nego da je ispao mudriji od Dodika.

"Bile su postavljene barikade da bi se spriječio moj dolazak. Zbog čega su bile zatvorene neke ulice? Glazbeni festival je tek u petak. Ili se danima za to spremaju ili su pokušali da spriječe moj dolazak?! Zamislite da se dogodio napad na mene ili da su mi zabranili ulazak u zgradu, i to pred kamerama, da me neko silom sprječava, vjeruje li itko, osim u Banja Luci, da bi se u Europi neko radovao tome, možda bi se u Moskvi radovali. Imali biste situaciju koja bi izazvala krizne sastanke i ova zemlja bi bila dalje od Europe. Ja sam mudro djelovao", rekao je Schmidt.

"Mnogi će se začuditi"

Schmidt je poručio da će sigurno doći u Banja Luku, ne precizirajući kad.

"Ja ću svoje obveze izvršiti i mnogi će se začuditi kako će to izgledati. Kad bih se plašio da odem u dio zemlje koja je kandidat za EU zato što mi neko prijeti, onda nešto ne bi bilo uredu sa mnom", rekao je visoki predstavnik.

Schmidt je u Pressingu odgovarao na brojna pitanja voditelja Amira Zukića, a između ostalog o tome smije li smijeniti Dodika, hoće li nametati nove zakone, ima li i dalje podršku međunarodne zajednice i hoće li ostati u BiH, je li on visoki predstavnik samo za Federaciju a ne i za RS, je li ugrožen mir u zemlji, šta bi se desilo ako bi se ugasio OHR i ako bi strane suci napustile Ustavni sud.

"Vrlo nezgodna situacija"

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt rekao je da dolazi "vrlo nezgodna situacija" za predsjednika RS Milorada Dodika jer on napada Daytonski sporazum. Na pitanje urednika Pressinga N1 Amira Zukića znači li to da će iskoristiti bonska ovlaštenja i smijeniti Dodika, Schmidt je odgovorio da su sve opcije moguće.

"Budimo mirni, ja se neću uplitati u svaku igru i svaku glupu djetinjariju. Dodiku poručujem: Znam za jadac, nemoj podcjenjivati međunarodnu zajednicu, ti ćeš odgovarati za svoje ponašanje. Već sam intenzivno koristio bonske ovlasti. Neću otkriti sve karte, ali sve opcije su na stolu. Dodikovog prethodnika je moj prethodnik skinuo s vlasti. Ovo nije borba, nije ovo nogometna igra, ovdje je riječ o budućnosti zemlje i zbog toga se mora djelovati vrlo promišljeno, a ja to radim. Šta on želi, da me uhiti i zatvori, pa je onda sve to prepustio narodu, paradajzu i jajima. Paradajz je Dodikov argument?! Mislim da Dodik ima tehnički problem, misli da se svijet vrti oko njega i da svi moraju igrati po njegovim pravilima".

Schmidt tvrdi da je dobio podršku međunarodne zajednice.

"Ne razmišljam da odem, da podnesem ostavku. Ja sam iz južne Njemačke, iz franačke oblasti. Franci su poznati kao tvrdoglavi. Kod mene je ta karakteristika jaka. Nijednog trenutka nisam razmišljao da odem jer je izazov sačuvati mir u ovoj zemlji", zaključio je.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO