Dio učenika sjeo u školske klupe, ostali kreću u ponedjeljak

Datum objave: 02.09.2023   Broj čitanja: 2873
Za mnoge od učenika osnovnih i srednjih škola na području BiH nastava u novoj školskoj godini počela je u petak, 1. rujna.
Dio učenika sjeo u školske klupe, ostali kreću u ponedjeljak

U školske klupe sjeli su učenici u četirima županijama na području FBiH, dok će za učenike preostalih šest županija nastava početi prvi ponedjeljak u rujnu. Nastava je 1. rujna počela za osnovce i srednjoškolce na području RS-a, a 4. rujna će početi u Distriktu Brčko.

 

Jučer je u školske klupe sjelo oko 118.000 učenika u RS-u. Novina u odnosu na prethodne godine je da je s učenicima krenulo i 150 posebno obučenih policajaca u cilju prevencije vršnjačkog nasilja.

 

- Nije nam cilj da policajci budu pretjerano vidljivi, ali je potrebna njihova prisutnost kako bi nastavnici mogli biti posvećeni nastavi i djeci - izjavila je Željka Stojičić, ministrica prosvjete i kulture RS-a.

 

 

Različiti programi

Za razliku od RS-a, gdje je nastava isti dan počela u cijelom entitetu, u FBiH je dio učenika krenuo na nastavu 1. rujna, dok će ostali u školske klupe sjesti u ponedjeljak, 4. rujna. Prema informacijama kojima raspolaže Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, školska 2023./2024. godina počela je 1. rujna u TŽ-u, ZDŽ-u, BPŽ-u i SŽ-u, dok će u preostalih šest županija - PŽ-u, SBŽ-u, HNŽ-u, USŽ-u, ZHŽ-u i HBŽ-u - nastava početi u ponedjeljak.

 

- Na osnovi trendova kretanja broja učenika u prethodnom razdoblju procjenjujemo kako će oko 167.000 učenika osnovnih škola i oko 67.000 učenika srednjih škola, početkom školske 2023./2024. godine sjesti u školske klupe - potvrdili su za Fenu iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti. Nova školska godina u petak je počela u 10 općina i gradova, odnosno u 61 osnovnoj te 30 srednjih škola pod ingerencijom Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZDŽ-a, u kojima se nastava odvija na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku.

 

Nastava za osnovce i srednjoškolce u općinama Usora i Žepče, u kojima nadležnost nad predškolskim, osnovnim i srednjim obrazovanjem imaju lokalne zajednice te u kojima se nastava odvija po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, počet će u ponedjeljak. Kada je u pitanju SŽ, u novu školsku godinu krenulo je 38.000 učenika osnovnoškolske dobi i 15.000 učenika srednjoškolskog obrazovanja.

 

Školska 2023./2024. godina u HNŽ-u, kako je to i zakonom predviđeno, počet će u ponedjeljak, 4. rujna. Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg tradicionalno je čestitao početak nove školske, a uskoro i akademske godine, poželjevši svim školarcima, studentima i njihovim roditeljima mnogo uspjeha i sretnih trenutaka u vremenu izobrazbe i životu uopće.

 

- Osobno i uime Vlade HNŽ-a svim učenicima, opet na poseban način ovogodišnjim prvašićima, njihovim roditeljima, prosvjetnim djelatnicima i svim zaposlenicima u prosvjetnim ustanovama želim sretnu i uspješnu novu školsku godinu s mnogo lijepih uspomena koje će nastati u školskim klupama.

 

Prvašiće s razlogom uvijek izdvojimo, čestitajući im veliku životnu prekretnicu uz želju da im početak školskoga razdoblja u životu bude bezbrižan i radostan te da kroz učenje i stvaranje novih, često cjeloživotnih prijateljstava, steknu prva znanja i postave snažnu osnovu za buduće razvijanje svojih sposobnosti, nadarenosti i ukupnoga životnog potencijala.

 

Zdrav i uspješan početak izobrazbe stup je svih njihovih postignuća u budućnosti, a na nama je osigurati im sve preduvjete, stabilno i zdravo okružje za njihov razvoj i rast - poručio je Herceg.

 

 

Veća sigurnost

 

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti sigurnost učenika ima u prvom planu, a namjera je da preporuke koje su donesene krajem lipnja budu integralni dio školske dinamike kako bi se stvorilo sigurno i poticajno okruženje za sve učenike. Nakon slučaja u Lukavcu, gdje je učenik pucao na nastavnika i teško ga ozlijedio te događaja u svibnju u jednoj beogradskoj školi, u kojoj je učenik ubio devet učenika i osobu iz osiguranja, pitanje sigurnosti učenika i nastavnog osoblja izbilo je u pravi plan.

 

Stoga je Ministarstvo sredinom lipnja donijelo preporuke koje imaju za cilj poboljšati sigurnosnu situaciju u školama. Ravnatelj Osnovne škole Bartola Kašića u mostarskom naselju Rodoč Anđelko Rogić kaže kako je glavnina preporuka Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti svakako dio zadaće škola. - Bilo kakvo neprimjereno ponašanje učenika rješavamo i bez posebnih inicijativa u razgovoru s pedagoškim službama, roditeljima i razrednicima odnosno učenicima - kaže Rogić. Ipak, u svjetlu događaja u Beogradu i Lukavcu donekle je pojačana fizička i tehnička zaštita.

 

- Putem dežurnih učenika i nastavnika pojačali smo kontrolu izlaska i ulaska u školu, a popravili smo i sve videonadzore koje smo imali u školi. To ćemo i u budućnosti nastaviti raditi - istaknuo je. Također, navodi kako u njihovoj školi nije bilo zabilježenog nasilja, ozljeda, pretrpljene štete, osim nekih informacija učenika da ih netko promatra ili da želi nešto od njih, koje su se pokazale neistinitima.

 

- Naravno da smo reagirali, ali djeca su si time samo željela dati na važnosti jet je na internetu bilo mnogo vijesti oko nemilih događaja u svibnju i lipnju - kazao je Rogić. Usporedno s početkom nove školske godine počela je i nova pedagoška godina u vrtićima diljem BiH.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO