3, 2, 1 KUHAJ: Donosimo 'MILIJUN' FOTKI VRHUNSKIH JELA, SUDIONIKA, POBJEDNIKA... a i neke tajne kulinarskih majstora

Datum objave: 21.08.2023   Broj čitanja: 6192
Oko dvije tisuće ljudi jučer se razmijenilo na 3, 2, 1 KUHAJ u Grudama, na području Gatera, a više od 30 ekipa pripremilo je vrhunska jela, a svi su na kraju siti i zadovoljni nahvalili ovogodišnju manifestaciju.
3, 2, 1 KUHAJ: Donosimo 'MILIJUN' FOTKI VRHUNSKIH JELA, SUDIONIKA, POBJEDNIKA... a i neke tajne kulinarskih majstora


Već u ranim poslijepodnevnim satima krenula je priprema jela, jer za neka su trebali sati i sati, za neka nešto manje vremena, ali svatko se maksimalno zadao da napravi najbolje jelo.

Stručni žiri Dinko Pešorda vlasnik restorana Otok, Ante Barić vlasnik restorana Kod Barića i Velibor Jurišić vlasnik restorana Jurišić u Posušju.

I tu se vidjelo o kakvim se profesionalcima radi jer mi bi, zasigurno, prvi tanjur ispraznili do kraja. Netko iz Posušja reče da bi Velibor mogao riješiti svih 30 jela u nekom razumnom roku, međutim iskusnih ugostitelj se, također, dozirao. S vremena na vrijeme došaptavali bi se kulinarski majstori, Dine bi nešto rekao Anti, Ante Dini, i definitivno među kuharima amaterima ima materijala za budućnost njihovog posla.

Marija, Ljubo i Ivana Martić tako su donijeli puru u loncu kojeg je Marijina baka kupila prije 60 godina i to na način da je prodala pivca da bi dobila taj lonac, neprocjenjive vrijednosti. Dario Soče i Mate Dugandžić su, među ostalim, žiri počastili pravim smrčkom, gljivom čija cijena doseže čak 250 eura po kilogramu, a samo za ovu priliku pronašli su ga u čitlučkom polju. - To je iza tartufa najcjenjenija gljiva. Tri mjeseca se suši ili ako ga sirova pravite, 2 puta odlijete vodu po 20 minuta i onda ga pripremate jer u sebi ima otrovne supstance - ispričali su za Grude.com vrijedni čitlučki kuhari.

Lagano su onda pristizali grudski, kulinarski majstori. Kumovi Jopo i Marinko i ove su godine dali sve od sebe kuhajući "Neki rižot, rekoše prošlogodišnji pobjednici", a i moraju se dokazati pobjednici prvog natjecanja održanog prošle godine. Sanja i Antonija napravile su ukusnog divljeg zeca. Ružica i Paula puževe kao delikates. Nikola i Toni vrhunski čorbanac... Nikoli, najboljem igraču s prošlogodišnje Lige mjesnih zajednica i hodajućoj reklami portala Grude.com, koji je kuhao sa ženinim bratom Jurom, sve smo pojeli, a ostavili smo dovoljno žiriju za ocjenu, a isto smo napravili i s jelima majke i kćeri Mikulić. I Denini Kelneri s ukusnim janjećim kotletima oduševili su sve.


Što se tiče kuhanja, nema tko se nije iskazao.

A onda je došlo proglašenje onih najboljih koji su za nijansu bili bolji od drugih. Treće mjesto osvojila je ekipa #Pajdekuvaju, Tomo, Perija i ostali majstori kulinarstva koje ćete prepoznati na slikama. Dobili su svakojakih nagrada, a čini nam se i zimovanje. Sreći nije bilo kraja, pošto momci rekoše da više vole zimu nego ljeto, a čak su 2 ljetovanja bila naspram 1 zimovanja u nagradama, tako da im se sve poklopilo za slavlje dugo u noć. Drugo mjesto pripalo je Klići i jaranima, a napravili su fantastičan čorbanac koji bi i one najtvrdokornije natjerao da popiju pokoji bokalić vina.

I onda je uslijedilo proglašenje prvaka. Dine je uzeo mikrofon od voditeljice Franke Braćić u svoje ruke i s dozom napetosti proglasio pobjednike. Stari lavovi kulinarstva, građevinarstva i čega već ne Vlado, Vito i Bobo osvojili su prvo mjesto. Uslijedilo je veliko slavlje, a Vladin recept kojeg je Vito, nekdašnji prvak raštikijade i drugih kulinarskih događaja, dopunio, postao je najtraženiji na natjecanju, a Bobo je navodno uz tajni sastojak, vrhunski kruh ispod sača, dodao još neki, ali nije ga htio otkriti. Pobjedničko jelo nosilo je naziv teletina na kineski način. U njemu su se našli sweet chilly umak, povrće na trakice: mrkva, paprika, kapula... đumbir... reče Anđelka Vladina, začina kao u priči, ne može ih se sve nabrojati - i tu smo prestali ispitivati, međutim zbog ovog recepta u Grude već dolaze chefovi iz svijeta.

Čestitara nema odakle nije bilo, od Širokog Brijega do Njemačke, gdje su naši, koji su ovih dana na odmoru.

Vrijedi istaknuti i obitelj iz Zagreba koja je "dogurala" do Gruda predstaviti svoje jelo.

Sve je to znak da je 3, 2, 1 KUHAJ u kreativnoj radionici obitelji Mikulić, uspjela!

Što se tiče naših fotografija, prvenstveno zahvaljujemo Ćipi koji je u 1 sat iza ponoći, kad su mnogi već padali s nogu, uzeo fotoaparat i napravio neke od antologijskih. Neke ćemo pak sačuvati za nekih 50 godina, kad se otvori arhiva portala Grude.com (pošto smo to dogovorili s javnim bilježnikom), da se vidi kakva je fešta bila na kulinarskom showu ove godine.

Na kraju su Filip i divne glazbenice, te Damir i prijatelji napravili glazbenu feštu, kao točku na i jednog od vrhunskih, gastronomskih događaja u Hercegovini.

Napravili smo niz fotografija, stoga uživajte, a ako vas hvata glad gledajući hranu, imamo kontakte svih kuhara na ovogodišnjem natjecanju pa ih angažirajte da skuhaju nešto.


FOTOGALERIJA: 3, 2, 1 KUHAJ


Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO