Ako u BiH zarađujete na Instagramu, Facebooku, morate platiti porez

Datum objave: 07.08.2023   Broj čitanja: 1505
Razlog je u nemogućnosti ispunjenja uvjeta koji nameće obrazac za oslobađanje plaćanja poreza, tj. obrazac OP-820..
Ako u BiH zarađujete na Instagramu, Facebooku, morate platiti porez

Svi koji posluju s Facebookom, Googleom, YouTubeom, Instagramom prodajući prostor za oglase ili pak koriste te servise za digitalnu prezentaciju, a uglavnom je riječ o portalima, pa čak i influencerima, mogli bi se naći u problemu zbog neplaćanja poreza za poslovanje s inozemnim kompanijama koji Porezna uprava Federacije BiH ne oprašta, piše Večernji list BiH.

 

Čak i kada je riječ o kompanijama s kojima BiH ima sporazum o oslobađanju od dvostrukog oporezivanja, dužne su platiti 10 posto na iznos koji ostvare. Razlog je, dakako, u prilično zaostalom sustavu naplate poreza, različitom tumačenju važnosti međunarodnih i domaćih propisa te famoznome obrascu OP-820 koji se, primjerice u Hrvatskoj ili Srbiji, koristi za oslobađanje plaćanja poreza po odbitku. No, ne i u BiH.

 

Bez valjanog objašnjenja. Na to je u intervjuu za portal Akta upozorio izvršni direktor u društvu koje često organizira savjetovanja i seminare za snalaženje "u šumi" nejasnih poreznih propisa FEB d. d. Denis Zukić. On kaže kako na plaćanja prema Facebooku ili Googleu, iako se formalno obavljaju iz Irske, s kojom Bosna i Hercegovina ima potpisan sporazum o sprječavanju dvostrukog oporezivanja, nije moguće izbjeći plaćanje poreza po odbitku.

 

Obrazac OP-820

- Ako promatramo ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, onda jesu. Ako promatramo našu poreznu praksu i odgovore nadležnih institucija, kao što su Porezna uprava FBiH i Federalno ministarstvo financija, onda su, nažalost, sve isplate prema Facebooku ili Googleu oporezive porezom po odbitku. Razlog je u nemogućnosti ispunjenja uvjeta koji nameće obrazac za oslobađanje plaćanja poreza, tj. obrazac OP-820. Na predmetni obrazac primatelj prihoda (Facebook ili Google) treba staviti svoj potpis da je on krajnji korisnik prihoda. To je nemoguće.

 

Zamislite samo koliko na dnevnoj razini Facebook i Google izdaju faktura za svoje usluge, pa sad bi za te fakture trebali imati zaposlene koji će potpisivati određene porezne obrasce drugih poreznih sustava. Naravno da ga, ako pošaljete obrazac OP-820 na potpis Facebooku ili Googleu, nećete dobiti natrag potpisan - ističe Zukić. Dodaje kako se na internetu ipak mogu pronaći univerzalne izjave Facebooka i Googlea, no takve dokumente porezne vlasti u Federaciji BiH ne prihvaćaju kao vjerodostojne.

 

- Često na internetu možete pronaći univerzalne izjave međunarodnih korporacija kojima potvrđuju da su oni krajnji korisnici prihoda za sve fakture koje izdaju. Međutim, našim poreznim tijelima to nije dovoljno, već zahtijevaju potpis na obrascu OP-820. Mišljenja sam da to nije u redu jer je međudržavni ugovor po snazi jači od bilo kojeg lokalnog propisa te, ako je jasno navedeno da su određene isplate oslobođene obračuna poreza, to tako treba i biti te porezne vlasti trebaju u tom slučaju izaći u susret obveznicima i olakšati prijavu oslobađanja plaćanja poreza - smatra ovaj porezni stručnjak.

 

On predlaže i način na koji je moguće legalizirati trenutačnu rupu u propisima te olakšati život ljudima koji zarađuju od digitalnih usluga.

 

- Postoji tu nekoliko mogućnosti. Prva bi bila prihvaćanje univerzalne izjave koju možete pronaći na internetu. Nadalje, moguće je sastaviti popis inozemnih pravnih osoba prema kojima, uz primjenu međudržavnih ugovora, nema obveze plaćanja poreza po odbitku i podnošenja ovjerenog obrasca OP-820 - smatra izvršni direktor u društvu FEB d. d. Ključnim za promjenu sadašnje prakse i olakšavanje života onima koji posluju sa stranim kompanijama smatra promjenu odnosa prema obrascu OP-820.

 

Zukić, međutim, objašnjava da posve sigurno Facebook, Google, YouTube neće prilagođavati svoje poslovanje te uplaćivati, primjerice, 10 posto više na ostvarenu naknadu te da onda teret izmirivanja obveza ide na stranu korisnika iz BiH. - Facebook i fakturira iz Irske jer je poznato da su sva plaćanja prema toj državi oslobođena obračuna poreza po odbitku. Njih u Facebooku ne zanima to što lokalni propisi zahtijevaju potpisivanje nekih obrazaca za oslobađanje, oni jednostavno naplate 100% fakturiranog iznosa. U tom slučaju su pravne osobe iz FBiH obvezne platiti dodatnih 11,11% poreza na vlastiti teret. Dakle, mnogo dodatnog poreznog opterećenja nastaje zbog nekih formalnih stvari koje se odnose na obrazac OP-820.

 

Jasno je da ovdje ima osnove za reagiranje, bilo da je to iz Udruge poslodavaca ili neke druge zainteresirane strane, jer opet naglašavam da je, prema međunarodnom ugovoru, isplata Facebooku i Googleu oslobođena obračuna poreza, a da je lokalni propis kočnica u primjeni međudržavnog ugovora - ponavlja izvršni direktor u društvu FEB d. d. Denis Zukić. Objasnio je i zašto uopće postoji porez po odbitku.

 

Teret na pravnoj osobi iz FBiH

 
poster
 
 
 
 
 
 

- Porez po odbitku zamišljen je tako da, primjerice, inozemna pravna osoba za izvršenu uslugu na teritoriju FBiH ispostavi fakturu pravnoj osobi u FBiH na iznos od 1000 eura. Prilikom plaćanja fakture pravna osoba iz FBiH će od iznosa od 1000 eura obustaviti 10% (100 eura) te inozemnoj pravnoj osobi isplatiti naknadu od 90% fakturiranog (900 eura). Obustavljeni iznos od 100 eura pravna osoba iz FBiH uplaćuje u federalni ili županijski proračun kao javni prihod - objašnjava.

 

Dodaje kako strane kompanije ne prihvaćaju umanjenja fakturiranog iznosa. U tom slučaju Zakon o porezu na dobit i njegov prateći pravilnik omogućili su obračun poreza po odbitku na vlastiti teret isplatitelja osobe iz FBiH uz primjenu preračunatih stopa. A taj obračun onda završi na štetu pravne osobe iz Federacije BiH. Tako je ova pravna osoba zapravo dodatno porezno opterećena, no ne postoji način da ju se oslobodi plaćanja dvostrukih obveza.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO