EU pomaže u gradnji dionice Mostar sjever - jug

Datum objave: 05.08.2023   Broj čitanja: 1667
- Izgradnjom dionice Mostar sjever – Mostar jug ostvarit će se puna prometna funkcionalnost autoceste kroz Hercegovinu od Mostara (sjever) pa sve do graničnog prijelaza Bijača - ističe Lasić.
EU pomaže u gradnji dionice Mostar sjever - jug

Dionica autoceste Mostar sjever – Mostar jug uvrštena je u projekt financijske pomoći Europske unije. Ovim investicijskim projektom izgradit će se 14,2 km autoceste na koridoru Vc s početkom prije petlje Mostar sjever i završetkom nakon petlje Mostar jug. Kako je za bljesak.info kazao Denis Lasić, v. d. direktora JP Autoceste FBiH, idejni projekt za ovu dionicu je završen, a u završnoj fazi je i glavni projekt za navedenu dionicu.

 

- Natječaj je u tijeku za dionicu Mostar sjever – Mostar jug dužine 14,2 kilometra, a procijenjena vrijednost iznosi 350 milijuna eura. Do kraja 2023. godine ta bi dionica trebala biti ugovorena s predviđenim rokom izgradnje od tri godine - navodi Lasić. Prema idejnom projektu, dužina otvorene trase je oko šest kilometara, a planirana je izgradnja petlje Mostar sjever s bočnim naplatnim mjestom, pet tunela ukupne dužine oko šest kilometara i deset vijadukata/mostova ukupne dužine oko dva kilometra.

 

- Izgradnjom dionice Mostar sjever – Mostar jug ostvarit će se puna prometna funkcionalnost autoceste kroz Hercegovinu od Mostara (sjever) pa sve do graničnog prijelaza Bijača. Ovakvi projekti doprinose društveno-ekonomskom razvoju regije, kao i boljem povezivanju s EU, a sve u interesu građana i poslovnih subjekata - ističe Lasić.

 

Kako je kazao, izgradnja ove dionice financirat će se, osim sredstava EU granta, iz sredstava osiguranih putem Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i kredita komercijalnih banaka. - JP Autoceste FBiH za projekt izgradnje autoceste Mostar sjever – Mostar jug prijavio se za bespovratna pretpristupna sredstva Europske unije (Connectivity Agenda) u iznosu od 155,9 milijuna eura, a koja se realiziraju putem Investicijskog okvira za zapadni Balkan - objašnjava Lasić.

 

Bespovratna sredstva Europske unije za navedeni projekt su odobrena, a točan iznos odobrenih sredstava bit će poznat kada stigne službena pismena obavijest. JP Autoceste FBiH do sada je odobreno 15 prijava za bespovratna pretpristupna sredstva Europske unije (Connectivity Agenda), koja se realiziraju putem Investicijskog okvira za zapadni Balkan.

 

- Ukupan iznos do sada odobrenih grant sredstava EU iznosi 443,5 milijuna eura, čemu će biti dodan iznos odobrenih sredstava za projekt Mostar sjever – Mostar jug kada stigne službena pismena obavijest - ističe Lasić te dodaje kako JP Autoceste FBiH ima dobru podršku europskih partnera za sve projekte.

 

Ova bespovratna sredstva, kako tvrdi, uvelike pomažu izgradnji autoceste na koridoru Vc, a JP Autoceste FBiH postavio je rekord za jedno javno poduzeće, a sve, kako je kazao, zahvaljujući učinkovitim i dobro osmišljenim prijavama.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO