Pola milijuna mladih s Papom

Datum objave: 04.08.2023   Broj čitanja: 1447
Bog “nije tražilica” i da ne daje jednostavne, izravne odgovore, već odgovore koji potiču zdrav nemir i potragu za istinom, kazao je Papa.
Pola milijuna mladih s Papom

Mnoštvo ljudi, na jednom od najvećih okupljanja ikad viđenih u Portugalu, dočekalo je u četvrtak papu Franju dok se u otvorenom vozilu vozio na skup na kojem je poručio mladim katolicima iz cijeloga svijeta da se čuvaju lažne sreće koju im nude društvene mreže.

 

Događaj na kojem se prema policiji okupilo oko pola milijuna ljudi, najveći je u Lisabonu od slavlja 2016. kada su Portugalci osvojili Europsko nogometno prvenstvo.

 

Prvi je to od nekoliko susreta s Papom za Svjetski dan mladih, okupljanje koje se održava svake tri godine u drugom gradu. Manifestacija, otvorena u utorak, završit će misom u nedjelju.

 

Osnažen mnoštvom mladih ljudi koji su pjevali i plesali, Franjo ih je upozorio da se čuvaju “iluzija virtualnog svijeta” u kojem algoritmi koriste njihova imena za istraživanje tržišta, ali nikada ne mogu razumjeti osobu u potpunosti.

 

“Brojne stvari koje nas privlače i obećavaju sreću kasnije se pokažu takvima kakve zapravo jesu: isprazne, suvišne i ostavljaju nas praznima iznutra”, rekao je.

 

Franjo je dodao da Bog “nije tražilica” i da ne daje jednostavne, izravne odgovore, već odgovore koji potiču zdrav nemir i potragu za istinom.

 

Festival se održava u sjeni portugalske verzije globalne krize seksualnog zlostavljanja u Rimokatoličkoj crkvi, nakon objave izvješća prije šest mjeseci u kojemu se navodi da su svećenici zlostavljali najmanje 4815 maloljetnika u proteklih 70 godina.

 

Jedan od mladih koji su se Papi obratili prije nego što je počeo govor zamolio ga je “da sredi stvari u Crkvi za bolju budućnost”. Franjo se u srijedu navečer sastao s 13 žrtava seksualnog zlostavljanja svećenika.

 

Od početka svog papinstva, Franjo je pokušavao Crkvu učiniti gostoljubivijom i manje osuđujućom, uključujući članove LGBT zajednice.

 

Proveo je niz reformi, uključujući imenovanje žena na važne funkcije, ali njegovo priklanjanje liberalnijim vjernicima uznemiruje konzervativce.

 

Frano je okupljenima rekao da u Crkvi ima mjesta za sve, “uključujući one koji griješe, koji padaju ili se bore” i uzviknuo “Todos, todos, todos!” (Svi, svi, svi!) u čemu mu se priključilo mnoštvo mladih.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO