Za 70 projekata od Posavine do Hercegovine Hrvatska dala 2 mil. eura

Datum objave: 29.07.2023   Broj čitanja: 1498
Erlić je naglasio kako projekt za cilj ima demografsku i gospodarsku revitalizaciju i jačanje suradnje u prekograničnom prostoru s naglaskom na potporu Hrvatima u BiH.
Za 70 projekata od Posavine do Hercegovine Hrvatska dala 2 mil. eura

U okviru kontinuirane i izdašne potpore Hrvatima u BiH Vlada Republike Hrvatske realizirala je još jedan financijski značajan, a strateški važan proces kojim podržava čak 70 projekata iz područja prekogranične suradnje BiH - RH, piše Večernji list BiH.

 

Važne poruke

U petak je u Širokom Brijegu upriličena svečanost uručivanja ugovora o financiranju u sklopu Programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, a tom su prilikom upućene jasne poruke o tomu kako Hrvatska brine o svojim sunarodnjacima u BiH, a to će činiti i dalje, još više, koristeći sve dostupne financijske mehanizma kojima može u značajnoj mjeri poboljšati životni standard. Na događaju su bili čelnici Hrvatskog narodnog sabora predvođeni predsjednikom Draganom Čovićem, predstavnici Vlade Republike Hrvatske - ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, domaćin gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, načelnici općina u kojima će se realizirati projekti...

 

 

Erlić je tom prilikom naglasio kako projekt za cilj ima demografsku i gospodarsku revitalizaciju i jačanje suradnje u prekograničnom prostoru s naglaskom na potporu Hrvatima u BiH.

 

- To je kontinuitet našeg nastojanja i hrvatske Vlade u potpori Hrvatima u BiH koje manifestiramo kroz konkretne programe suradnje - poručio je on, dodavši kako se s ovim tipom programa počelo prije tri godine te je realizirano više od 150 zajedničkih projekata, a u njega je bilo uključeno više od 300 partnerskih institucija iz BiH i Hrvatske.

 
 
poster
 
 
 
 
 
 

U tom je kontekstu naglasio kako je riječ o hvalevrijednom broju koji svjedoči kako se u svega nekoliko godina razvio jedan novi kvalitetan mehanizam suradnje između hrvatskih i institucija s područja Bosne i Hercegovine. A sve radi potpore Hrvatima u BiH. Kada je riječ o samim projektima, zapravo su zastupljene sve sfere društvenog života - od sporta, kulture, obrazovanja, turizma pa do obrazovnih, zaštita i spašavanje. Kazavši kako je cilj i intencija nastaviti ove aktivnosti i u idućim godinama, ministar je objasnio kako je vrijednost programa dva milijuna eura. - Naš cilj je povećati sredstva, produbiti suradnju te podupirati sve institucije s područja BiH kako bi se uključivale u ove i europske projekte jer to je slično i povezano. Ovaj program utemeljen je na europskoj metodologiji - naglasio je. Čović je tom prilikom zahvalio premijeru Plenkoviću, ministrima Erliću i Radmanu, kao i tajniku Milasu na izraženom osjećaju potrebe potpore i prekogranične suradnje kada su u pitanju Hrvati iz dviju domovina - Hrvatske i BiH u svim sastavnicama našeg ukupnog identiteta. Naglasio je i značaj zastupljenosti projekata iz svih dijelova BiH, Posavine, središnje Bosne, Hercegovine..., kazavši i kako mnogo znači ta povezanost te je poseban poticaj za sve druge projekte u našem priključenju Europskoj uniji.

 

Podsjećamo, prije nekoliko dana Povjerenstvo za odabir projekata i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić donijeli su odluku o odabiru projekata u okviru Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i BiH. Ukupno je podržano 70 projekata.

 

Ciljevi

Cilj programa je jačanje prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i BiH kroz gospodarsku, socijalnu i demografsku revitalizaciju pograničnog područja te pružanje potpore Hrvatima u BiH, njihovu povratku i ostanku te očuvanju njihove pune ravnopravnosti. Program doprinosi osnaživanju pograničnog područja Republike Hrvatske i BiH, njegovu gospodarskom i svekolikom razvoju, osigurava pretpostavke za jačanje konkurentnosti i ostvarenje prekograničnih razvojnih potencijala te potiče aktivaciju svih dionika na zajedničkom radu za dobrobit hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Doprinosi stvaranju preduvjeta za sprječavanje iseljavanja stanovništva, smanjenju negativnog demografskog trenda i održivom razvoju u pograničnom području te podiže kvalitetu života i integraciju cjelokupnog stanovništva koje živi na tom prostoru.

 

Korisnici programa u širem smislu su svi stanovnici na programskom području na teritoriju Republike Hrvatske (Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Zadarska, Ličko-senjska, Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Brodsko-posavska, Vukovarsko-srijemska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska, Osječko-baranjska i Zagrebačka županija) i Bosne i Hercegovine (Zapadnohercegovačka, Hercegbosanska, Posavska, Hercegovačko-neretvanska, Srednjobosanska, Zeničko-dobojska županija, Tuzlanska županija, Sarajevska županija, Banja Luka, Derventa, Prijedor, Bosanski Brod i Distrikt Brčko) koji imaju korist od provedbenih aktivnosti programa.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO