Obilježena 30. obljetnica pokolja Hrvata na Stipića Livadi

Datum objave: 28.07.2023   Broj čitanja: 2006
Na Stipića livadi iznad Doljana, općina Jablanica, u petak je obilježena 30. godišnjica stradanja 39 hrvatskih civila i branitelja.
Obilježena 30. obljetnica pokolja Hrvata na Stipića Livadi

Brojna izaslanstva, vojna i civilna, položila su vijence i zapalila svijeće za sve stradale, a program obilježavanja se nastavio misom zadušnicom.

 

Sa ovog mjesta poručeno je kako ''za zločin počinjen od strane pripadnika Armije BiH koji su 28. srpnja 1993. godine ubili i masakrirali 39 hrvatskih civila i vojnika do dan danas još nitko nije odgovarao”.

 

Bivši logoraši istaknutli su kako je nevjerojatno to što još nitko nije odgovarao za zločin počinjen na Stipića livadi, iako je taj slučaj, kako kažu, odavno bio jasan i argumentiran.

 

Stipića livada, mjesto iznad Doljana, općina Jablanica, mjesto je na kojemu je ujutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatskih vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici Armije BiH.

 

Osim što je podignuta jedna optužnica pred Županijskim sudom u Mostaru, koja je odbačena, nitko nije odgovarao za taj stravični zločin.

 

Svi preživjeli stanovnici sela, njih preko 200, uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu, gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO