Papa Franjo poručio mladima u Međugorju: Bog ima plan ljubavi za svakoga od vas

Datum objave: 27.07.2023   Broj čitanja: 4099
Svi oni izišli su sa zastavom svoje države.
Papa Franjo poručio mladima u Međugorju: Bog ima plan ljubavi za svakoga od vas

Ovogodišnji Međunarodni molitveni susret mladih otvoren je sinoć molitvom krunice i svetom misom koju je predslavio apostolski nuncij u BiH Francis Assisi Chullikatt, a u koncelebraciji je bilo 486 svećenika.

 

Prije mise apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorju pročitao je poruku koju je sudionicima Mladifesta i ove godine uputio papa Franjo.

 

”Obraćam se s radošću vama koji sudjelujete na Festivalu mladih u Međugorju, koji je prilika da slavite i obnovite vašu vjeru. Želim da proživite ove dane kao duhovno hodočašće koje će vas odvesti na susret s Gospodinom u euharistiji, klanjanju, ispovijedi, biblijskim katehezama, tihoj molitvi krunice, ali i preko svjedočanstava”, stoji u poruci Svetog Oca, koji je mladima poručio kako ”Bog ima plan ljubavi za svakoga od vas”.

 

”Ne bojte se njegove volje, nego polažite cijelo svoje povjerenje njegovoj milosti. Za Njega ste važni i dragocjeni, jer ste djelo ruku njegovih (usp. Postsinodalna Apostolska Pobudnica Christus vivít, 115). Samo On pozna vaše srce i vaše najdublje želje.

 

Samo je On, koji vas ljubi ljubavlju potpunom, sposoban ispuniti vaše težnje. Nitko osim Boga vam neće moći dati istinsku sreću. Slijedeći Marijin primjer, znajte reći Mu vaše bezuvjetno “da”. Neka u vašemu životu ne bude mjesta za egoizam ni za lijenost. Iskoristite vašu mladost kako biste, zajedno s Gospodinom, udarili temelje vašega postojanja, jer će vaša osobna, profesionalna i društvena budućnost ovisiti o odlukama koje ćete donijeti u ovim godinama”, stoji u poruci Svetog Oca.

 

I nadbiskup Chullikatt u svojoj se propovijedi osvrnuo na riječi Svetoga Oca i još ih jednom ponovio desecima tisuća mladih koji su se okupili u Međugorju.

 

”Dok Svetom Ocu zahvaljujemo za njegov uvijek očinski osmijeh ljubavi, pozivam vas da upamtite da vas on, između ostaloga, moli da ‘iskoristite vašu mladost kako biste, zajedno s Gospodinom, udarili temelje vašega postojanja, jer će vaša osobna budućnost ovisiti o odlukama koje ćete donijeti u ovim godinama’.

 

Kao što se mnogi od vas još uvijek sjećaju, tijekom svog pastoralnog posjeta Bosni i Hercegovini prije skoro deset godina, papa Franjo rekao je da su mladi ove zemlje “cvjetovi jednog proljeća koje želi ići naprijed” i povjerio im je zadaću izgradnje bolje budućnosti za sve”, kazao je nadbiskup Chullikatt koji je za mlade rekao kako su ”u ovoj mjesnoj Crkvi dobro sjeme iz kojeg mogu izrasti i procvasti oduševljeni navjestitelji i svjedoci Radosne vijesti spasenja”.

 

”Ako cvijet predstavlja ostvarenje sna koji se nalazi u sjemenu svake biljke, onda ste vi cvijeće za kojim žude vaše obitelji, vaša Zemlja i cijela Crkva.

 

Neka vas, stoga, ne čudi da Isus s vama želi graditi budućnost Crkve i cijelog čovječanstva. Bog vas je prvi htio i ljubio. On vas je pozvao u život i vi ste »djelo ruku njegovih« (Ps 19,1). Upravo zato, nikad nemojte podleći iskušenju zbunjenosti, cinizma, niti bilo kakvom obliku bijega od svijeta koji vodi do samouništenja vlastite osobnosti. Božji san o vama i o vašem životu uvijek će imati sretan svršetak, kao što se sutrašnje cvijeće rađa iz današnjeg sjemena.

 

Trudite se, dakle, primiti sjeme Božje Riječi u svoje srce i učiniti da urodi dobrim plodom: tako će Isusov san i san Crkve za svakoga od vas imati sretan kraj”, kazao je apostolski nuncij u BiH nadbiskup Francis Assisi Chullikatt, a nakon mise bilo je klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu.

 

Na ovogodišnjem Mladifestu u Međugorju, mladi su pristigli iz 71 zemlje, a to su: Argentina, Armenija, Australija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Kamerun, Kanada, Čile, Kina, Kolumbija, Kongo, Zair, Kostarika, Kuba, Češka, Danska, Dominikanska Republika, Engleska, Etiopija, Francuska, Gabon, Njemačka, Gana, Gvadalupa, Sveta Zemlja, Honduras, Hong Kong, Mađarska, Indija, Irska, Kazahstan, Kenija, La Reunion, Latvija, Libanon, Litva, Makau, Malta, Mauricius, Njemačka, Nikaragva, Panama, Peru, Filipini, Portugal, Portoriko, Rumunjska, Rusija, Salvador, Škotska, Šri Lanka, Švedska, Švicarska, Tanzanija, Trinidad i Tobago, Uganda, Vatikan i Venezuela. Najviše mladih, uz domaće iz Bosne i Hercegovine, pristiglo je iz Hrvatske, Italije, Meksika, Poljske, Slovenije, Slovačke, Južne Koreje, Španjolske, Ukrajine, Urugvaja i SAD-a.

 

Svi oni izišli su sa zastavom svoje države, a pozdravio ih je međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO