Obuzdan požar u Župi dubrovačkoj

Datum objave: 26.07.2023   Broj čitanja: 2787
Oko 130 vatrogasaca požar je gasilo do 4 ujutro..
Obuzdan požar u Župi dubrovačkoj

Vatrogasci su se cijelu noć borili s vatrenom stihijom na požarištu Župa dubrovačka - Plat i nadljudskim snagama uspjeli spriječiti da se ona proširi na obiteljske kuće. Na terenu je oko 130 vatrogasaca, a na požarište su upućena i dva kanadera.


Od jutros su na požarištu i dva kanadera, ali noć je bila duga, teška, zahtjevna i neizvjesna. Oko 130 vatrogasaca požar je gasilo do 4 ujutro, izvijestila je za emisiju Studio 4 Sandra Lacković.- Bitna su dva kraka požara, istočni i zapadni, dodala je.Stjepan Simović, zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, rekao je da je noć bila teška, ali uspio se obuzdati požar koji je prijetio kućama. - Istok smo uspjeli zatvoriti i sve izgleda bolje. Svi su vatrogasci još na terenu, dva su kanadera rano jutros došla. Dođu li kasnije, digne se vjetar i teško mogu raditi, rekao je, te dodao da će oni pomoći u sanaciji rubova požara.Simović kaže da se nada mirnijem danu, ali potreban je oprez jer, vidjelo se jučer, vjetar poslijepodne postaje jači i stvara velike probleme.- Fronta je veća od 5 kilometara i bojimo se bure. Zato se rubovi moraju sanirati da bura ne stvori problem, naglasio je Simović.Na pitanje je li zamijenjen dio ljudi da se odmori s obzirom na to da se već dvije noći gasi požar, Simović je odgovorio da su sinoć došle svježe snage na teren.- Nadam se mirnijem danu, istaknuo je.

 

- Požar se i dalje aktivno gasi na zapadnom dijelu, a na pojedinim dijelovima još ima izdimljavanja. Vatrogasaca je na terenu dovoljno i nije bilo potrebno dizati dodatne snage iz ostalih županija, a sad ćemo napraviti smjenu vatrogasaca. Evakuacije građana nije bilo, vatrogasci su zaista dali sve od sebe i zaštitili svaki objekt, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

 

Nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva

- Noć je bila duga, ali uspjeli smo ovaj dio koji je bio bitan za kuće odbiti daleko od njih. Požar je ugašen u tom dijelu, ali moramo biti oprezni jer je već sada počelo puhati jugo i požar se ponovno može dignuti ako ga negdje nismo uspjeli ugasiti, ali mislim da će to biti dobro, rekao je vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

 

Dodaje da će na zapadnu stranu kanader baciti vodu, a vatrogasci se penju prema vrhu. 

 

- Istočni dio požara koji je ušao u Konavoska brda aktivan je, ali sve ostalo je dobro, no s obzirom na to da je vjetar jak, trebamo biti oprezni jer je Župa dubrovačka jako naseljena, govori.

 

Simović naglašava da promjena vjetra ne bi bila dobra. Kako kaže, bura bi bila najgori vjetar zato što bi požar gurala prema kućama.

 

- Cijelu smo noć imali posla i uspjeli smo požar obuzdati, ali moramo biti oprezni jer je fronta oko 5 kilometara dužine tako da uvijek postoji opasnost, naglašava.

 

Dodaje da nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva.

 

Pojavile su se informacije da su se čule eksplozije mina zaostalih iz Domovinskog rata.


- Mi smo čuli jednu, ali je li to neka zaostala, ne znam. Naša županija službeno je razminirana, istaknuo je.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO