Nazire se atraktivna dionica autoceste u Hercegovini, uskoro novi 21 km kontinuirane vožnje autocestom od Počitelja do Bijače

Datum objave: 24.07.2023   Broj čitanja: 2370
Na glavnoj trasi u tijeku su radovi na pripremi završnog sloja asfalta..
Nazire se atraktivna dionica autoceste u Hercegovini, uskoro novi 21 km kontinuirane vožnje autocestom od Počitelja do Bijače

Donica autoceste Počitelj – Zvirovići na Koridoru 5c spojit će dvije obale Neretve, te omogućiti novih 21 km kontinuirane vožnje autocestom od Počitelja do Bijače na granici BH i u konačnici će povezati Hercegovinu s europskom mrežom cesta.


Donica Počitelj – Zvirovići ukupne je dužine 11,07 km i nastavak je trase Zvirovići – Bijača. Uključno – isključna petlja po završetku izgradnje biće u mjestu Ševaš njive na Dubravskoj visoravni.

 

Ova se dionice gradila kroz dva LOT-a: LOT 1 od petlje Počitelj – do početka mosta Počitelj i od kraja mosta Počitelj do postojeće petlje Zvirovići, te LOT 2 jkolosalni most Počitelj.

 

Izvođač radova za LOT1 je China State Construction Engineering Corporation Limited iz Kinae, a izvođač radova za LOT2 konzorcijAzvirt Limited Liability Company iz Azerbejdžana, Sinohydro Corporation Limited iz Kine i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. iz Kine. Nadzor nad gradnjom za oba lota vrši kompanija IRD Engineering S.R.L. iz Italije.


Brojni pothvati na LOT 1

Značajni objekti na LOT-u 1 su petlja Počitelj sa naplatnim mjestom i pristupnim cestama, tunel Počitelj dužine od oko 1.200 m, tri vijadukta ukupne dužine 250 m i otvorena trasa.

 

Na glavnoj trasi u tijeku su radovi na pripremi završnog sloja asfalta, izvode se radovi na izradi iskopa i ugradnje nasipa, humuziranje bankina, izrada cementne stabilizacije, izrada zida od armiranog nasipa, ugradnja jednostrane odbojne ograde, izrada zida za zaštitu od buke, te izrada temelja za znakove vertikalne saobraćajne signalizacije.

 

Izvode se i ostali radovi na izgradnji i uređenju lokalnih i nekategoriziranih cesta u zoni autoceste.

 

U završnoj fazi su aktivnosti vezane za dio između mosta Počitelj i tunela Počitelj, kao i izgradnja tri vijadukta i naplatnog mjesta.

 

U tunelu Počitelj u toku su betonski radovi na izradi parapetnih zidova, radovi na ugradnji vrata SOS niše i vrata elektro niša, ra dovina ugradnji INOX nosača u tunelu. Završeno je postavljanje nosača za semafore, trepteća svjetla, te svjetlosno promjenjivi znakovi u lijevoj tunelskoj cijevi.


Spojen kolosalni most

U dužini od 980 m (na LOT-u 2), završnim spajanjem rasponske konstrukcije početkom srpnja spojen je most Počitelj. Visinom od preko 100 metara, most Počitelj je jedan od najviših mostova u regiji i jedan je od najkompleksnijih objekata u sklopu Koridora 5c.

 

U tijeku su pripremni radovi na izradi hidroizolacije mosta, odvodnje, kolovozne konstrukcije, betonske i sigurnosne ograde, postavljanje dilatacionih naprava, te ugradnja vertikalne i horizontalne signalizacije.

 

Ukupna količina materijala ugrađena u most je 38.000 m3 betona, 9.000 tona armature i 1.500 tona kablova za prednaprezanje, dok će u narednom periodu biti ugrađeno i 20.000 m2 asfalta i hidroizolacije prioćili su iz JP Autoceste Federacije BiH.

 

Izgradnja dionice Počitelj – Zvirovići financira se iz zajma Europske investicijske banke (EIB) od 100 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 5 milijuna eura osiguranih u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Nazire se atraktivna dionica autoceste u Hercegovini, uskoro novi 21 km kontinuirane vožnje autocestom od Počitelja do Bijače
Nazire se atraktivna dionica autoceste u Hercegovini, uskoro novi 21 km kontinuirane vožnje autocestom od Počitelja do Bijače
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO