BiH među prvih pet zemalja u Europi po pretilosti

Datum objave: 09.07.2023   Broj čitanja: 1798
Pretile osobe imaju znatno veći rizik od razvoja mentalnih oboljenja.
BiH među prvih pet zemalja u Europi po pretilosti

To se odnosi na sve starosne skupine, pri čemu žene češće obolijevaju od većine bolesti nego muškarci, pokazuje nedavno istraživanje Medicinskog sveučilišta u Beču, a kojeg prenosi portal Večernjeg lista BiH.

 

Mentalni poremećaji

Podaci pokazuju kako pretilost pogađa više od 670 milijuna osoba diljem svijeta. Već je opsežno istraženo da bolest potiče metaboličke poremećaje i ostavlja ozbiljne kardiometaboličke posljedice kao što su dijabetes melitus, arterijska hipertenzija i poremećaj metabolizma lipida.


Istraživački tim je u sklopu studije analizirao skup podataka o svim bolničkim boravcima populacije od 1997. do 2014. godine i utvrdio da dijagnoza pretilosti značajno povećava vjerojatnost širokog spektra mentalnih poremećaja, uključujući depresiju, ovisnost o nikotinu, psihozu, anksioznost, poremećaje u prehrani kao i samoj osobnosti. Navedeni podaci alarmantni su za veliki broj zemalja u kojima raste broj pretilih osoba, a među njima je i Bosna i Hercegovina.


Naime, prema broju pretilih, Bosna i Hercegovina je među prvih pet država Europe, piše Vecernji.ba. Posebno zabrinjava činjenica da broj djece koja imaju problem s pretilošću stalno raste. Po broju osoba koje imaju problem s kilogramima BiH zauzima neslavno drugo mjesto na Balkanu, ispred nas je samo Crna Gora.


Šefica predškolskog dispanzera Javne zdravstveno-nastavne ustanove iz Tuzle dr. Dijana Dugonjić nedavno je u medijima upozorila na sve češći problem s kilogramima koji imaju školarci. Istaknula je kako je 15 posto djece koja idu u osnovnu školu već pretilo, što je veliki alarm. Također je dodala kako se s istim problemom susreće 11 posto srednjoškolaca.


- Budući da se pretilost tumači kao kronično oboljenje, treba naglasiti da ukupno jedna trećina predškolaraca ima tendenciju postati pretila odrasla osoba, a jedna je polovina djece školske dobi obično pretila u odrasloj dobi - objasnila je ova liječnica navodeći kako je pretilost najveći javno-zdravstveni problem kod gotovo svih generacija. Upozorila je i na čimbenike koji doprinose rastu broja pretile djece, navodeći kako su to u najvećem broju slučajeva nasljedne i neke endokrine bolesti.

Energetski unos

Također se kao uzrok nameće i neravnomjeran unos energetskih i kaloričnih namirnica. Podsjetila je na činjenicu kako su kod velikog broja djece zastupljene neodgovarajuće prehrambene navike, povećan unos ugljikohidrata i nezdravih namirnica, uz nedovoljno kretanje.


Zbog rasta broja pretilih osoba i činjenice da pretilost sa sobom vuče i druga oboljenja, u BiH je formirana i Udruga “Društvo za debljinu” koja u studenom ove godine planira organizirati veliki kongres o pretilosti o temi “Pretilost - gdje smo i gdje želimo biti”. Na kongresu će se obratiti čak 29 eminentnih stručnjaka iz svih zemalja svijeta. I iz ove udruge su na svojim službenim stranicama upozorili na činjenicu da pretile osobe i osobe s prekomjernom tjelesnom težinom imaju više psihičkih poremećaja u usporedbi s osobama normalne tjelesne težine.


- Debljina je jedan od najčešćih tjelesnih problema kod osoba oboljelih od teških i dugotrajnih psihičkih bolesti i poremećaja. Dok je prevalencija debljine u općoj populaciji 20 - 30%, prevalencija debljine u populaciji oboljelih od shizofrenije je između 40 i 60% - naveli su.


Kada je riječ o istraživanju Medicinskog sveučilišta u Beču, studija je potvrdila kako debljina često prethodi teškim psihičkim poremećajima, a osobito kod mladih osoba kod kojih je rizik najizraženiji, priopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO