Umirovljenici mogu primati mirovinu i nastaviti raditi

Datum objave: 04.07.2023   Broj čitanja: 2965
Nakon minimalno šest mjeseci novog staža može se tražiti ponovni izračun visine mirovine.
Umirovljenici mogu primati mirovinu i nastaviti raditi

Do 9. svibnja ove godine, prema Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju, primati mirovinu i raditi mogle su osobe koje su otišle u punu mirovinu, s navršenih 65 godina života ili 40 godina staža. To je promijenjeno presudom Ustavnog suda Federacije BiH.

 

- Nakon presude Ustavnog suda FBiH od 9.5.2023. godine kojom su osporene dosadašnje odredbe Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, pravo biti u obveznom osiguranju i istovremeno primati mirovinu imaju svi korisnici mirovine, izuzev korisnika obiteljske mirovine i mirovine ostvarene po Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata - izjavio je za Faktor Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

 

- Dakle, može raditi i primati mirovinu i onaj tko je otišao u prijevremenu starosnu mirovinu, invalidsku, itd, zaključio je.

 

Na pitanje hoće li to automatski značiti kako će konstantno dolaziti do promjene u ostvarenom stažu kod onih koji budu radili Kvesić je odgovorio:

 

- Hoće. Nakon minimalno šest mjeseci novog staža može se tražiti ponovni izračun visine mirovine.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO