Radne snage nedostaje, traže se dodatne vještine

Datum objave: 01.07.2023   Broj čitanja: 2715
Može li se u BiH normalno raditi i zaraditi? Evo što kažu građani.
Radne snage nedostaje, traže se dodatne vještine

Prema službenim podacima, u prvom kvartalu ove godine broj zaposlenih u Federaciji BiH povećan je za 1,1 %, dok je broj nezaposlenih smanjen za 8,8 % u odnosu na posljednji kvartal u protekloj godini. A kakva je situacija na tržištu rada, te odgovara li nezaposleno radno sposobno stanovništvo potrebama poslodavaca, provjerio je novinarski tim RTV HB.

 

Prema podacima Federalnog Zavoda za statistiku od ukupnog broja radno sposobnog stanovništva u Federaciji u prvom kvartalu ove godine zabilježeno je kako je 969 tisuća osoba izvan radne snage, a 877 tisuća ih je ekonomski aktivno. Od toga ih 744 tisuće ili 40,3 % zaposleno, a 133 tisuće ili 7,2 % nezaposleno. U odnosu na posljednji kvartal prošle godine broj zaposlenih je veći za 1,1 %, dok je broj nezaposlenih smanjen za 8,8%.

 

Hercegovačko-neretvanska županija, koju uzimamo za primjer, trenutno ima oko 25.580 nezaposlenih. A rang lista struka koje bilježe najveći broj nezaposlenih u HNŽ-u godinama je nepromijenjena. Ipak, nemali broj njih na kraju nađu posao izvan struke, a poslodavce osim formalnog obrazovanja najviše zanima za što je netko sposoban raditi pa se očekuju i neke dodatne vještine.

 

A  može li se u BiH normalno raditi i zaraditi? Evo što kažu građani.

 

Najteže zapošljive osobe su one koje imaju iznad 50 godina i duže vrijeme se vode kao nezaposleni. Njima, ali i populaciji mladih potrebno je omogućiti programe prekvalifikacije i kraće obrazovne programe kako bi usvojili one vještine koje su poslodavcima potrebne.

 

Iz Službe za zapošljavanje u susjednoj Republici Hrvatskoj o situaciji oko rada na sezoni navode kako je prema njihovoj evidenciji interes za takvim poslovima manji nego prethodnih godina, ali da tu prostora za mlade itekako ima.

 

A kad je riječ o zapošljavanju na određeno i neodređeno vrijeme, odavno je jasna neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada. No, isto tako uz sve probleme koje stvara sustav, nije nezanemariv niti pojedinačni rad na sebi. Jer činjenica je da poslodavcima nedostaje kvalitetne radne snage, a ona stara opasna mantra "Ako ti nećeš raditi, ima tko hoće" čini se kako više ne vrijedi.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO