Zovko: Bez stabilnosti zapadnog Balkana nema ni sigurnosti EU

Datum objave: 26.06.2023   Broj čitanja: 4357
Sigurnost Europske unije nerazdvojna je od sigurnosti i stabilnosti njezinog neposrednog susjedstva.
Zovko: Bez stabilnosti zapadnog Balkana nema ni sigurnosti EU

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko organizirala je u Splitu, kao potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) zadužena za koordinaciju stajališta s grupama EPP-a u parlamentarnim skupštinama OESS-a, NATO-a i Vijeća Europe, konferenciju na temu “Snažnija Europa: sigurnost i obrana Unije i zapadnog Balkana”.

 

Stručnjaci iz područja sigurnosti i vanjskih poslova te zastupnici u Europskom parlamentu, kao i zastupnici Hrvatskog sabora sudjelovali su u razmjeni mišljenja o sigurnosnim i obrambenim izazovima koji se nalaze pred Europskom unijom, navodi se u priopćenju iz Ureda europarlamentarke Željane Zovko.

 

Konferenciju je uvodnim govorom otvorila Zovko, a svoje doprinose su dali ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina te predsjednik HDZ-a Split Tomislav Šuta.

 

"Područje zapadnog Balkana sa svojom kompliciranom poviješću i strateškim značajem zauzima značajno mjesto u širem diskursu europske sigurnosti i obrane. Nije slučajnost da se konferencija održala u Splitu, 50 km od granice s Bosnom i Hercegovinom, gdje možemo vidjeti kako europske sigurnosne i obrambene inicijative, poput EUFOR Althea-e, mogu donijeti stabilnost krhkim regijama", istaknula je Zovko tijekom otvaranja konferencije, napominjući važnost ove regije za obrambenu i sigurnosnu suradnju pri suočavanju s aktualnim hibridnim prijetnjama koje dolaze od malignih vanjskih utjecaja.

 

Zovko je pritom dodala da je sigurnost Europske unije nerazdvojna od sigurnosti i stabilnosti njezinog neposrednog susjedstva.

 

Zovko je potom moderirala prvu panel raspravu o novom dobu europske obrane i sigurnosti, gdje je upozorila da se budućnost Europske obrambene unije može graditi na naučenim lekcijama iz djelovanja i suradnje s partnerima u europskom susjedstvu, a posebno na zapadnom Balkanu.

 

Drugi panel je moderirao predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta David McAllister, gdje su sudionici raspravljali o zapadnom Balkanu i Europskoj obrambenoj uniji.

 

Današnji događaj označava još jedan nastavak u nizu konferencija Kluba zastupnika EPP-a koje Zovko organizira u raznim gradovima diljem Europe, nakon održanih događaja u Tallinnu, Helsinkiju i Sevilli, navodi se u priopćenju.

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO