NADBISKUP UZINIĆ O HERCEGOVAČKOM SLUČAJU: TO JE JEDNO PITANJE KOJE JE LOŠE ODRAĐENO

Datum objave: 11.06.2023   Broj čitanja: 3022
Riječki nadbiskup Mate Uzinić, čovjek koji je s jednog kritičkog stajališta odlučio progovoriti o stanju u Crkvi, vjerujemo s ciljem da se Crkva okrene na bolje, govorio je u "Nedjeljom u 3" (internetsko izdanje Nedjeljom u 2" o Hercegovačkom slučaju.
NADBISKUP UZINIĆ O HERCEGOVAČKOM SLUČAJU: TO JE JEDNO PITANJE KOJE JE LOŠE ODRAĐENO

 

Radi se o odgovorima na pitanja gledatelja.

Tako je jedan gledatelj postavio pitanje: Kako nadbiskup Uzinić gleda na izbacivanje hercegovačkih svećenika iz reda, nakon što su se 90ih godina suprotstavili hercegovačkom biskupu, a koji njega često kritizira, Ratku Periću?


Evo što je odgovorio nadbiskup Uzinić:

"To je poznati Hercegovački slučaj, o kojemu ja, iako je poznat, znam jako malo, znam da je bilo pitanje tko će biti na župama da li će biti redovnici ili dijacezanski svećenici. Smatram da je to jedno pitanje koje je odrađeno loše, koje je stvorilo određeni jaz u Crkvi i koje zapravo današnjim danom postaje potupno besmisleno jer danas vrlo vjerojatno nema dovoljno ni jednih ni drugih za župe koje imaju. Tako da mogu samo izraziti samo žaljenje zbog tog slučaja koji se dogodio i što se nije na jedan bolji način riješio nego je i danas Crkva u Hercegovini zbog toga ranjena."


Iako je i dosad bilo milijun rasprava o Hercegovačkom slučaju, čak i manje glave (i umno i na pozicijama moći) plašile su se govoriti o njemu u strahu od odmazde hercegovačkih biskupa, kako nekoć tako i danas. Ovo je prvi put da je jedan nadbiskup, jedan učen čovjek, kazao da je ovo pitanje odrađeno loše.


Podsjećanja radi, iza Hercegovačkog slučaja stoji pokušaj nasilnog provođenja dekreta Romanis pontificibus, dekreta potpisanog od strane Biskupske konferencije Jugoslavije koji je, kao prevara, poslan u Vatikan i u prilog kojem je dostavljena lažna izjava da su hercegovački fratri i narod dogovorili predaju hercegovačkih župa iz općina Grude, Čapljina, Mostar, Široki Brijeg, Ljubuški...


Zbog Hercegovačkog slučaja raniji biskup Ratko Perić krenuo je u progon hercegovačkih fratara, a neke je ucijenjivao ulogom u slučaju Hercegovačke banke, pa su morali pred njim aterirati.


Njegov nasljednik Petar Palić, prema viđenom, ništa ne radi da se situacija promijeni, a zasad jedini "uspjeh" mu je smrt jednog fratra i instaliranje dijacezanskog svećenika u jednu hercegovačku župu, a što je izazvalo brojne kontroverze i pitanja oko kojih bi posla imale i druge institucije osim Crkve. Informacije govore i da je i dalje velik strah od Ratka Perića u biskupiji i da on i dalje ima punu kontrolu u Ordinarijatu u Mostaru.


Hoće li Crkvu u Hercegovini uskoro pogledati, prije svega božanskim očima, netko mudar i trezven, a onda u njoj i djelovati... ili će Gospodin nadahnuti aktualno vodstvo biskupije da prestane s progonima na temelju dokumentiranih laži, vjerovat ćemo u čudo...


Uziniću čestitke jer je progovorio i o "zabranjenoj" temi.


Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • 12.06.2023 10:48 sati
    Pare, pare pokreću svijet - politiku i nogomet. Pjevali su nekada Zapranjeno pušenje. Žalosno je da je mnogim svećenicima prvo para na pameti. Znam da imaju obavezu održavati, živjeti i slično, ali...
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO