Eurozona ušla u recesiju, međutim šire europsko gospodarstvo izbjeglo pad

Datum objave: 09.06.2023   Broj čitanja: 2951
Dvadeset zemalja koje koriste euro kao valutu zapalo je u blagu recesiju na prijelazu godine, jer je visoka inflacija obeshrabrila potrošnju građana, a nacionalne vlade su zatvorile blagajne.
Eurozona ušla u recesiju, međutim šire europsko gospodarstvo izbjeglo pad


U prva tri mjeseca ove godine gospodarski učinak u eurozoni pao je za 0,1 posto u usporedbi s prethodnim kvartalom, prema revidiranim službenim podacima objavljenim u četvrtak. U četvrtom kvartalu 2022. proizvodnja je također pala za 0,1%. Recesija se obično definira kao dva uzastopna tromjesečja ekonomske kontrakcije, piše CNN.

Međutim, šire europsko gospodarstvo izbjeglo je pad. Diljem Europske unije bruto domaći proizvod porastao je 0,1% u prvom tromjesečju nakon pada od 0,2% krajem prošle godine.

Komentirajući podatke za eurozonu, glavni ekonomist za Europu u Capital Economicsu Andrew Kenningham, rekao je da je potrošnja kućanstava teško pogođena visokim cijenama i rastućim kamatama.

Ali moglo je biti i gore, s obzirom na razmjere šoka po dohotke nakon što su usklađeni s inflacijom, napisao je na Twitteru Frederik Ducrozet, voditelj makroekonomskog istraživanja u Pictet Wealth Managementu.

Inflacija u eurozoni porasla je prošle godine kada je ruska invazija Ukrajine dovela do skoka cijena energije. Iako popušta, ostaje i dalje visoka, s ukupnim potrošačkim cijenama u svibnju za 6,1% višim nego prije godinu dana. Oštar pad državne potrošnje bio je još jedan ključni pokretač pada BDP-a početkom ove godine.

I eurozona i cijela EU sada zaostaju za američkim gospodarstvom. BDP preko Atlantika porastao je 0,3% u prvom tromjesečju nakon povećanja od 0,6% krajem prošle godine, prema podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Na godišnjoj razini, favoriziranoj u Sjedinjenim Američkim Državama, američko je gospodarstvo poraslo 1,3% u razdoblju od siječnja do ožujka u usporedbi s prethodnim tromjesečjem.

Ranije službene procjene gospodarskog učinka eurozone ukazivale su na blagi porast u prvom tromjesečju. Revizija naniže u četvrtak bila je uglavnom posljedica sniženja rasta u Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, te u Irskoj, primijetio je Claus Vistesen, glavni ekonomist eurozone u Pantheon Macroeconomicsu.

Njemački BDP pao je 0,3% u prva tri mjeseca 2023. godine, u usporedbi s ranijom procjenom nultog rasta, budući da je prošlogodišnji šok cijena energije uzeo danak na potrošnju kućanstava.

Dokazi o recesiji u eurozoni zakomplicirat će zadatak Europske središnje banke kada se sljedeći tjedan sastane kako bi odredila kamatne stope. Inflacija je i dalje više od tri puta veća od ciljane, ali dalje podizanje stopa kako bi se usporila moglo bi naštetiti gospodarstvu.

"Mislimo da će se BDP vjerojatno ponovno smanjiti u drugom tromjesečju budući da se učinci pooštravanja monetarne politike nastavljaju pokazivati", rekao je Kenningham iz Capital Economicsa.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO