Rusi digli u zrak branu, evakuacija stanovništva

Datum objave: 06.06.2023   Broj čitanja: 1641
Ogromna brana iz sovjetske ere Kakhovka, koja se nalazi u dijelu južne Ukrajine koji je pod kontrolom Rusije, dignuta je u utorak u zrak poplavivši okolna područja, izvijestio je Reuters, pozivajući se na izvore s obje strane.
Rusi digli u zrak branu, evakuacija stanovništva

Nepotvrđene videosnimke na društvenim mrežama prikazuju niz intenzivnih eksplozija oko brane Kakhovka. Drugi video pokazuje kako voda nadire kroz ostatke brane.

 

Brana, visoka 30 metara i duga 3,2 km, izgrađena je 1956. na rijeci Dnipro kao dio hidroelektrane Kakhovka.

 

Sadrži rezervoar koji opskrbljuje vodom poluotok Krim, koji je Rusija anektirala 2014., i nuklearnu elektranu Zaporožje, koja je također pod ruskom kontrolom.

 

Ukrajinska vojska je navela da su ruske snage srušile branu.

 

Još uvijek nema "kritične opasnosti" za nuklearnu elektranu Zaporožje zbog rušenja brane Nova Kakhovka, istaknula je u utorak ruska državna agencija TASS, citiravši dužnosnika u regiji Zaporožje koji ima potporu Moskve.

 

Zbog uništenja brane, predsjednik Zelenski održat će hitan sastanak s ukrajinskim Vijećem sigurnosti. Inače, duž cijele bojišnice traju žestoke borbe, što ukazuje na mogući početak ukrajinske protuofenzive.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • 06.06.2023 13:04 sati
    Pa gledaju li oni sto se dogadjalo kod nas i kako su zavrsili oni koji su branu Peruću htjeli dići u zrak. Bože blesavih li ljudi...
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO