Nikšić: Fiskalnom reformom smanjiti poreze i povećati plate radnicima

Datum objave: 05.06.2023   Broj čitanja: 4782
Na sastanku se razgovaralo o reformskim projektima..
Nikšić: Fiskalnom reformom smanjiti poreze i povećati plate radnicima

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i dopremijeri i federalni ministri Toni Kraljević i Vojin Mijatović, danas su u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarali sa delegacijom Saveza samostalnih sindikata BiH, koju je predvodio predsjednik Selvedin Šatorović.

 

Na sastanku se razgovaralo o reformskim projektima koji uključuju unapređenje zakonskih rješenja, a s ciljem poboljšanja statusa radnika u Federaciji BiH. Predstavnici sindikata istakli su šest prioriteta koji bi prema njihovom mišljenju poboljšali prava i status radnika u FBiH, a to se prije svega odnosi na zakone o minimalnoj plati, uvezivanju radnog staža, porezu na dohodak, o radu i zaštiti na radu, kao i o štrajku.

 

Premijer Nikšić izrazio je čvrstu opredijeljenost Vlade FBiH na unapređenju socijalnog dijaloga i saradnje sa svim partnerima, pa tako i sindikatima, a s ciljem zaštite i poboljšanja radnih uvjeta građana FBiH. Naglasio je važnost konstruktivne komunikacije kako bi se došlo do što kvalitetnijih rješenja.  

 

"Devedeset posto iznesenih zahtjeva sindikata sadržano je u programskim ciljevima ove Vlade. Naše čvrsto opredjeljenje na kojem radimo vrlo intenzivno jeste fiskalna reforma i smanjenje doprinosa. Tu su i porez na dohodak i minimalna plaća, te zaštita standarda radnika u svim segmentima o kojima smo govorili. Ova Vlada želi da stvori bolji poslovni ambijent, ali prije svega treba da zaštitimo prava radnika. Jedino tako možemo zadržati ljude i osigurati im prava. Izuzetno smo posvećeni da radom postanemo vlada koja je pored priče o reformi fiskalnog sistema i napravila reformu", kazao je premijer Nikšić.

 

Dopremijeri Kraljević i Mijatović, također su naglasili da je prioritet Federalne vlade  smanjenje opterećenja na platu kako bi se poslodavcima osigurao ambijent za povećanje plata radnicima, a kroz zadržavanje fiskalne stabilnosti sistema. Ukazali su na važnost tripartitnog dijaloga i suradnje između vlade, sindikata i poslodavaca.

 

Predstavnici Sindikata čestitali su Vladi na imenovanju i izrazili očekivanje da će imati kvalitetnu saradnju. Najavili su podršku projektima koji će poboljšati prava i primanja radnika.

 

"Želimo biti konstruktivni partner i na svaki mogući način dati podršku svim dobrim stvarima Vlade Federacije. Mislim da je konačno vrijeme da se osjeti jedna značajna promjena, u odnosu na ono što se dešavalo u proteklom periodu. Ljudi vape za rješenjima i ta rješenja trebaju biti poprilično brzo", kazao je Šatorović.

 

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine SSSBiH Fikret Alić, predsjednik Sindikata Hrvatskih telekomunikacija Mostar Saša Živković, predsjednik Sindikata Hrvatske pošte Berislav Babić, predsjednik Sindikata metalaca ZDK Kenan Mujkanović i šef stručne službe SSSBiH Adis Kečo.

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO