Nova droga na ulicama: Opasnija je od heroina i pretvara ljude u 'zombije'

Datum objave: 01.06.2023   Broj čitanja: 1686
Veliki problem uzimanja ksilazina je i otvaranje otvorenih rana..
Nova droga na ulicama: Opasnija je od heroina i pretvara ljude u 'zombije'

Američke i britanske ulice osvaja nova droga ksilazin, poznatija kao "zombi droga" ili "tranq". Iznimno je opasna jer se kombinira s heroinom i fentanilom.

 

Naime, kako bi se smanjili troškovi proizvodnje heroina, u njega se dodaju jaki sintetski opioid fentanil i sredstvo za smirenje životinja ksilazin. Dapače, u nekim slučajevima čak 90 posto heroina čini upravo “zombi droga”.

 

Praktična uporaba mu je u veterinarskoj medicini, za izazivanje sedacije, ublažavanja boli i opuštanje mišića. Nije odobren za upotrebu kod ljudi. Psihoaktivan je i osnažuje doživljaje zbog čega uživa toliku popularnost kod ovisnika.

 

S druge strane, fentanil je lijek kratkog djelovanja, a dodatak ksilazina produljuje rezultirajući osjećaj euforije kako bi oponašao učinke heroina, prenosi Klik.hr.

 

Zato ovisnici ni ne znaju što uzimaju, a to može rezultirati predoziranjem što se pokazuje kao sve veći problem. Tijekom 2021. je zabilježeno više od 100.000 slučajeva predoziranja, najviše unazad dva desetljeća.

 

Veliki problem uzimanja ksilazina je i otvaranje otvorenih rana kao što su čirevi na koži i apscesi. Uz dugotrajnu upotrebu, te se lezije mogu raširiti po rukama i nogama uzrokujući odumiranje tkiva, otuda i njegov nadimak – zombi droga.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO