Digitalizacija jedan od ključnih strateških ciljeva Vlade ŽZH

Datum objave: 27.05.2023   Broj čitanja: 1437
Predrag Čović je nedavno najavio kako će ŽZH do kraja mandata biti najvećim dijelom digitalizirana.
Digitalizacija jedan od ključnih strateških ciljeva Vlade ŽZH

Digitalizacija javne uprave, smanjenje birokracije prilikom registracije obrta i drugih poslovnih djelatnosti, sveobuhvatna reforma školskog sustava, uvažavajući ustavne nadležnosti županija - pred BiH je u procesu približavanja Europskoj uniji niz zadataka kojima mora s jedne strane znatno poboljšati ulagačku klimu, a s druge prilagoditi obrazovni sustav potrebama tržišta rada kako bi se učinkovito izborila s rastućim problemom nedostatka radne snage u brojnim područjima, piše Večernji list BiH.

 

Digitalizacija

Upravo se posljednjih mjeseci intenzivirala komunikacije vezana uz rješavanja obveza na putu ostvarivanja pune digitalizacije društva, a kako je nedavno za Večernji list kazao ministar pravosuđa BiH Davor Bunoza, digitalizacija pravosuđa i javne uprave vrlo je važna zadaća koju moramo na kvalitetan način završiti, a to je i jedna od naših obveza na putu prema EU. S njegovom konstatacijom slažu se i ocjene koje su ovoga tjedna iznesene u analizi digitalnog sustava u BiH koju je izradila Američka agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 

Na osnovi rezultata analize USAID preporučuje suradnju svih aktera u razvoju jedinstvene politike i strategije upravljanja i ulaganja u digitalni ekosustav, koji omogućava inovacije, jača kibernetičku sigurnost i građanima pruža bolje obrazovanje.

 

Unutar BiH, osim na višim razinama vlasti, proces digitalizacije trebao bi se odvijati i u županijama. Predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Predrag Čović tako je nedavno u emisiji "Kompas" RTV-a Herceg Bosne najavio kako će Zapadnohercegovačka županija do kraja mandata biti najvećim dijelom digitalizirana. Cilj je, poručio je, smanjiti papirologiju kako bi se olakšao rad tvrtkama i onima koji ih tek žele otvoriti. - Bilo bi dobro da se papiri mogu povući iz sustava. Digitalizacija je jedna od ključnih strateških ciljeva koje Vlada ZHŽ-a želi postići. Nemamo pravo biti pasivni, moramo donositi odluke - kazao je Čović.

 

Tematika digitalizacije osobito će doći do izražaja u vremenu kada će trebati održati gospodarsku aktivnost na dovoljno visokoj razini kako bi se suzbili eventualni negativni učinci borbe protiv inflacije, a koji u pravilu znače niži BDP. Drugim riječima, vlasti na svim razinama morat će dodatno ubrzati procedure za pokretanje biznisa.

 

Poslovna klima

Ključ održanja gospodarske aktivnosti, osim infrastrukturnih projekata, leži i u snažnijem privlačenju investitora, a proces digitalizacije imat će veliku važnost kada govorimo o olakšavanju poslovanja.

 

Upravo je digitalna transformacija javne uprave, kao i temeljna reforma javne uprave u cilju povećanja učinkovitosti i profesionalnosti dvaju ciljeva iz dijela dokumenta novih vlasti na federalnoj i državnoj razini, a tomu svakako treba dodati i tematski blizak cilj koji se odnosi na smanjenje poreznog opterećenja rada, kao i uvođenje poreznih olakšica radi kreiranja novih radnih mjesta i unaprjeđenja uvjeta rada.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO