Trgovci ostvaruju ekstraprofite na siromašnom narodu!

Datum objave: 24.05.2023   Broj čitanja: 1329
Uz institucionalnu reakciju i upozorenje, neophodno je pojačati i pooštriti inspekcijski nadzor.
Trgovci ostvaruju ekstraprofite na siromašnom narodu!

Iako je nastavljen trend pada cijena goriva i praktično nema više nikakvog opravdanja za previsoke cijene hrane, ipak, činjenica je da se na policama trgovina skoro ništa ne mijenja. Skoro svi prehrambeni proizvodi i dalje se prodaju po nerealno visokim cijenama i, dok se građani jedva bore s poskupljenjima, trgovci, izgledno je, ostvaruju ekstraprofit.

 

U prva četiri mjeseca ove godine federalni tržišni, turističko-ugostiteljski inspektori Federalnog tržišnog inspektorata izvršili su 190 inspekcijskih nadzora kontrola cijena te je konstatiran porast u udjelu nepravilnosti, naročito kod cijena mlijeka, jaja, šećera, riže, tjestenine, a potom i mesnih konzervi, te dječijih pelena i sredstava za higijenu, poput deterdženata i sapuna.

 

Marin Bago, predsjednik Udruženja za unapređenje kvaliteta življenja „Futura“, ukazuje na činjenicu da se situacija u vezi s tim nije mijenjala od 2008. godine, koliko oni prate omjere cijena goriva i hrane na tržištu.

 

- Dok cijene hrane automatski rastu usljed poskupljenja goriva, do sada nikada nismo zabilježili obrnutu situaciju. To je, definitivno, problem. Jer svi tržni centri, svi veliki trgovci šalju našim institucijama zahtjeve za povećanje cijena osnovnih životnih namirnica kada gorivo poskupi i jednostavno taj proces treba uraditi i u obrnutom smjeru - kazao je Bago.

 

Uz institucionalnu reakciju i upozorenje, Bago kaže da je neophodno pojačati i pooštriti inspekcijski nadzor.

 

- Osim federalne inspekcije, ne treba zanemariti činjenicu da svaka županija ima svoje inspekcijske organe kojih nije mali broj. Međutim, imam osjećaj da njihov rad nije usklađen po vertikali. Ne postoji uvezana struktura i nekakva hijerarhija i svakako se moraju više angažirati. Jer po našem zakonu je zabranjeno ostvarivanje ekstraprofita i zarade, gdje svjesno birate cijene i varate kupce. S druge strane, kazne koje se izriču su motivirajuće za prekršitelja. Ako će netko usitno raditi na našoj muci i zaraditi milijun, a platiti kaznu od 5.000 KM, onda će to nastaviti raditi svaki dan - poručio je Bago.

 

* 128 prekršajnih naloga s financijskim teretom od 79.250 KM napisali su federalni inspektori za konstatirane nepravilnosti u prva četiri mjeseca 2023. godine.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO