BiH dobila prvu nacionalnu sigurnosnu markicu za online shoping

Datum objave: 24.05.2023   Broj čitanja: 3401
BiH dobila prvu nacionalnu sigurnosnu markicu u online trgovini Svrha markice je da pruži dodatna uvjeravanja kupcima da je obavljanje online transakcije kod certificiranih bh. online trgovaca sigurno i pouzdano.
BiH dobila prvu nacionalnu sigurnosnu markicu za online shoping

Svrha markice je da pruži dodatna uvjeravanja kupcima da je obavljanje online transakcije kod certificiranih bh. online trgovaca sigurno i pouzdano, to jeste da potvrdi da je eComm asocijacija izvršila uvid u procese i način obavljanja online transakcija i da svojom markicom potvrđuje da predmetni trgovac ispunjava tražene standarde u online poslovanju, sličnim onim koje vrijede i u zemljama EU.

 

Rast internet trgovine

Internet trgovina u Bosni i Hercegovini bilježi konstantan rast proteklih godina, jer sve veći broj potrošača uviđa pogodnosti online kupovine. Ipak, provedena istraživanja o navikama potrošača na zapadnom Balkanu ukazuju na to da potrošači kod nas još uvijek nemaju željeni nivo povjerenja u online trgovinu, što predstavlja najznačajniju prepreku razvoju ove industrijske grane kako u regiji, tako i u BiH.


''Trustmark kao alat za unaprjeđenje povjerenja je već standard u ostatku Europe, a mi ga prvi donosimo i na naše tržište. Imajući u vidu da je nedostatak povjerenja jedna od najvećih prepreka online trgovine u našoj zemlji, eComm asocijacija se odlučila aktivno uključiti u rješavanju ovog ključnog izazova za razvoj online trgovine u našoj zemlji. Vjerujemo da će se kupci s vremenom, kako budu prepoznavali naš 'Trust eComm' logo, odlučivati češće za online u odnosu na tradicionalnu kupovinu. U konačnici, nadamo se da ćemo ovim internet poslovanje u BiH, u cjelini, učiniti transparentnijim i sigurnijim za sve uključene strane'', rekla je Alma Ahmić, direktorica eComm, uz napomenu da svi aktivni članovi eComm asocijacije uslugu certifikacije ostvaruju pod značajno povoljnijim uvjetima i imaju prioritet u odnosu na ostale internet trgovce.

 

U procesu certifikacije, eComm asocijacija će, kako se navodi, detaljno provjeravati usklađenost svih trgovaca koji koriste Trust eComm logo s traženim standardom koji vrijedi u EU, što podrazumijeva da će oni morati jasno, detaljno i precizno naznačiti sve informacije o svojim proizvodima i uslugama, te dostupnim kanalima korisničke podrške, politikama povrata robe i novca, kao i ostalim uslugama koje pružaju kupcima u BiH.

 

Povjerenje kupaca

''Vjerujemo da ćemo ovim povećati stupanj povjerenja naših kupaca u internet kupovinu, te jačati imidž naših online trgovaca, a oni stvoriti kvalitetnu razliku u odnosu na svoju konkurenciju'', rekao je Elvis Pivić, član Upravnog odbora eComm asocijacije, priopćeno je iz Asocijacije za internet trgovinu “eComm” u BiH

 

eComm asocijacija također poziva sve zainteresirane poduzetnike da se informiraju o procesu certifikacije, te da iskoriste ovu priliku kao sredstvo za unapređenje svog poslovanja i podizanje razine povjerenja potrošača u sigurnost online usluga koje im pružaju.

 

Više informacija o Trust eComm certifikaciji na web-stranici www.ecomm.ba ili kontaktirati korisničku podršku na trust@ecomm.ba.

 

Asocijacija za internet trgovinu “eComm” u BiH je osnovana krajem 2021. godine s ciljem aktivnog zagovaranja najboljih praksi i rješenja za uređenje eCommerce industrije u BiH. Okuplja 50 aktivnih članova/članica i kontinuirano radi na edukaciji, unapređivanju sigurnosti, praktičnosti i pouzdanosti bh. online trgovine.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO