Novo u Grudama: Kontejner za tekstil i obuću

Datum objave: 23.05.2023   Broj čitanja: 2747
Velik dio tekstilnog otpada,biološki je slabo razgradiv.
Novo u Grudama: Kontejner za tekstil i obuću

U dvorištu Osnovne škole Ruđera Boškovića u Grudama postavljen je kontejner za tekstil i obuću.

 

Naime, Tvrtka Vuprom iz Čitluka u suradnji s JP Komunalno Grude, pokrenuli su i podržali inicijativu postavljanja reciklažnog kontejnera za tekstil na urbanom području u koji možete ubaciti staru odjeću i obuću.

 

 

Naime, u komunalnom okolišu i gospodarstvu svake godine nastaje velika količina tekstilnog otpada. Procjenjuje se da se godišnje diljem svijeta proizvede 100 milijardi odjevnih predmeta. Iako se takav otpad klasificira kao biorazgradiv, takva klasifikacija nije odgovarajuća.

 

Velik dio tekstilnog otpada, kao što su sintetička vlakna, vuna, površinski obrađeni tekstilni materijali, kompoziti ojačani vlaknima i sl., biološki je slabo razgradiv. Prirodnim vlaknima treba nekoliko tjedana do nekoliko godina za razgradnju, a u atmosferu mogu ispuštati plinove kao što su metan i ugljikov dioksid. Uz sintetički tekstil dizajniran je da se raspadne. Na odlagalištima otpada mogu otpustiti otrovne tvari u podzemne vode i tlo. Stoga, zajedničkim snagama doprinesimo očuvanju okoliša i smanjenju otpada u našoj okolini.

 

FOTO: Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • 23.05.2023 23:37 sati
    Hvale vrijedan potez. Davno je trebalo omogućiti da se može u Grudama odložiti staklo i plastične boce, bar za one ljude koji su savjesni.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO